Duurzaam leven en daten

Als je zo duurzaam mogelijk probeert te leven dan doe je sommige dingen net iets anders dan anderen. Je neemt misschien je eigen zakjes mee naar de supermarkt of de markt om boodschappen mee te doen, je neemt misschien een bestekzakje mee naar evenementen, of een eigen rietje als je naar het terras gaat. Hoe gaat dit samen met daten?

 

 

Ik kan nu gaan vertellen hoe je het beste kunt vertellen aan iemand dat je duurzaam of zero waste leeft, maar ik denk niet dat er een goede of slechte manier is om dat aan iemand te vertellen. Het is een belangrijk onderdeel van je leven dus uiteindelijk zal het gesprek er wel op terecht komen, of misschien merkt iemand het wel als hij of zij een keer met je naar de supermarkt gaat en je bij de broodafdeling een broodzak uit je tas tevoorschijn haalt. Het gaat er vooral om hoe je ermee om gaat dat iemand anders niet op deze manier leeft, en hoe die andere persoon ermee omgaat dat jij op deze manier leeft.

 

Laat ik eerst vertellen hoe mensen er in het algemeen op reageren als ik ze vertel of ze merken dat ik zero waste leef. 

Soms merk ik dat mensen wat gereserveerd zijn als ik ze vertel dat ik zero waste leef, of dat ik probeer zo duurzaam als voor mij mogelijk is te leven, en denken ze dat dit betekend dat ik iedereen wil overtuigen dat dit de beste manier van leven is voor mens en milieu en dus wel er alles aan zal doen dit te bereiken. Dit is echter niet zo. Tuurlijk vind ik het leuk om te vertellen over mijn manier van leven, en hopelijk mensen iets bewuster te maken van wat zij kunnen doen voor het milieu, maar het is niet mijn missie om mensen te bekeren tot een zero waste levensstijl. 

Er komt een punt dat dit ter sprake komt en er zijn mensen die het superleuk vinden, er graag meer over willen leren en het niet zien alsof ze zich nu moeten gaan aanpassen omdat ze met mij om gaan. Er zijn ook mensen die het zien als een bedreiging tegenover hun manier van leven en gelijk zichzelf beginnen te verdedigen en roepen dat ze nooit hun bus deodorant gaan opgeven, dat je het maar even weet!

 

 

Als je gaat daten is het alsof je een extra kwaliteit hebt die sommige mensen dus juist als heel positief ervaren en anderen als negatief. Uit eigen ervaring heb ik ondervonden dat de groep mensen die dit als negatief ervaren niet de mensen zijn voor mij. Deze zijn niet klaar voor verandering, maar staan er vaak ook niet volledig achter dat jij op deze manier leeft omdat ze bang zijn dat het hun manier van leven toch gaat beïnvloeden als ze met je blijven omgaan. En net als wanneer iemand een ander belangrijk aspect van je leven niet accepteert is het niet de bedoeling dat iemand je daarop afrekent, en je misschien zelf probeert te veranderen. 

 

Andersom is dit trouwens ook het geval. Als je iemand tegenkomt die je ontzettend leuk vind, maar deze persoon leeft niet duurzaam en je gaat enorm je best doen om iemand te overtuigen dat dit de beste manier van leven is en dat iemand dit moet gaan overnemen dan ben je verkeerd bezig. Je mag iemand ergens op wijzen als je bijvoorbeeld merkt dat iemand veel boterhamzakjes gebruikt kun je een keer zeggen ‘waarom koop je geen broodtrommel? Dit bespaard je op de lange termijn geld en het is een stuk duurzamer.’ Maar je moet iemand wel in zijn waarde laten. Sommige mensen zijn er nog niet klaar voor om even duurzaam te leven als jou en je moet iemand niet willen veranderen. Dit is namelijk niet leuk voor jou om te doen, en niet leuk voor hun. 

 

Toen ik nog vegetariër was heb ik een aantal vriendjes gehad die vlees aten, en sommigen vonden het geen probleem dat ik dit niet at, en lieten me in mijn waarde als ik hun in hun waarde liet. Maar er waren er ook die het er niet mee eens waren, vonden dat het mijn gezondheid beïnvloedde, dat het onhandig was, en dat ik het dus eigenlijk weer moest gaan eten, en die er ook niet achter stonden als ik eten kookte waar geen vlees bij aan te pas kwam. 

 

Bij daten is het belangrijk dat je elkaar in zijn waarde laat, en als je niet bij elkaar past dan is dat uiteraard heel jammer maar dan is het blijkbaar niet de bedoeling geweest dat je met deze persoon eindigt. De juiste persoon accepteert je zoals je bent, en die accepteer jij ook zoals hij of zij is. als iemand je probeert te veranderen, probeert te overtuigen dat je dingen anders moet aanpakken of doen dan accepteert iemand je niet zoals je bent. 

Groen op vakantie!
Boeken met praktische tips voor een duurzamer leven
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.