Groen op vakantie!

Het is zomer! Iedereen trekt er op uit en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik ga het liefst naar een mooie natuurbestemming met zo min mogelijk toeristen. En ik ben de afgelopen jaren steeds meer gaan nadenken over het verduurzamen van de vakanties. Veel mensen associëren een ‘duurzame’ vakantie vaak met saai, dichtbij, voorspelbaar en niet het echte vakantiegevoel. Maar er is zo veel mogelijk! Europa heeft vele prachtige gebieden, die makkelijk concurreren met bestemmingen ver buiten Europa. In dit artikel laat ik allerlei verschillende vakanties zien die zo op je bucketlist kunnen en ook nog (redelijk) duurzaam zijn!

 

Wat ik zo mooi vind aan ‘duurzaam’ reizen is dat je alles veel bewuster ervaart. Neem bijvoorbeeld de vervoersmiddelen. Als je met de trein, auto of fiets naar je bestemming gaat, heb je veel meer besef van de afstand die je aflegt voor je er bent. De reis op zich is al een hele waardevolle ervaring: je leert mensen kennen onderweg, je reist door verschillende dorpen, steden of stations. Je ziet het landschap langzaam veranderen. Onderweg moet je misschien ergens overnachten. Allemaal mooie ervaringen die je ‘onthaasten’: je bent op vakantie en het hoeft allemaal even niet meer zo stressvol en snel als tijdens je volle studie- of werkdagen.

1. Ga met de trein! 

Binnen Europa kun je gemakkelijk en comfortabel met de trein reizen. Hoewel ik vind dat het in de toekomst allemaal goedkoper en overzichtelijker moet, kun je na enig speurwerk op de computer toch betaalbare en mooie treinreizen boeken.

 

Zo ben ik met mijn vader al twee keer naar de Dolomieten in Noord-Italië geweest. We vertrokken vanuit Rotterdam, en treinden zo naar Düsseldorf waar we de slaaptrein naar München namen en vanuit daar een ICE naar Trento in Italië. Vandaar een lokale trein naar een bergdorp en onze bergwandeltocht kon beginnen!

 

Hiken in de Dolomieten

 

Ook zijn er prachtige treinreizen in Europa die op zichzelf al een unieke ervaring zijn. Twee reizen die mij erg mooi lijken:

 

– De Bergen treinroute van Oslo naar Bergen: neemt je mee door het adembenemende landschap van Noorwegen, door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste treinreizen van de wereld. En het is helemaal niet duur, bij tijdig boeken zo’n 25 euro! (Oslo is ook per trein te bereiken vanuit Nederland)

 

– Van Belgrado naar Bar (Montenegro en Servië): een prachtige route van 476 kilometer over meer dan 400 bruggen en op grote hoogtes (soms wel 700 meter hoog). En over het 498,8 meter lange Mala Rijeka viaduct. Ook deze reis is betaalbaar: ongeveer 20 euro! Te boeken hier en hier.
>> Kijk ook op de website van de Treinreiswinkel
>> En de website van InterRail

2. Road-trip met de auto

Met de auto op vakantie is ook minder vervuilend dan met het vliegtuig en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Neem een tent en uitrusting mee om op de mooiste plekken te wildkamperen (klik hier voor een overzicht van landen) of te bivakkeren op natuurcampings.

 

 

3. City Trips in Nederland of Europa

Dit kun je lekker vaak doen per jaar: een (lang) weekend weg naar een prachtige stad in Nederland of Europa. Er zijn zo veel treinreizen voor een fluitje van een cent te boeken naar (zonnige) steden in Europa, als je maar vroeg van te voren boekt! Denk aan Parijs, Florence, Barcelona, Haarlem, Antwerpen, Berlijn, Rotterdam, Londen, Marseille, Venetië… Je kunt o.a. boeken via de Treinreiswinkel.

 

Terschelling

 

4. Ga op fietsvakantie!

– Je kunt op fietsvakantie gaan in Nederland: Schaf het Groene boekje aan en fiets van natuurcamping naar natuurcamping, Fiets of trein naar Harlingen en bezoek een van de Waddeneilanden (ik ben er laatst geweest en het is daar heel bijzonder!).
– Liever buiten Nederland? Neem je fiets mee in een internationale trein! Een vriendin van mij reisde per trein met fiets af naar Berlijn en fietste vanaf daar naar verschillende stadjes, campings en door Berlijn zelf.
– Fiets vanuit Nederland naar een plek in Europa (bijvoorbeeld Frankrijk). Dan zie je echt het landschap veranderen, leer je de verschillende culturen goed kennen en ben je lekker in beweging.

 

fietsvakantie

 

5. Ga WWOOFEN

Dit jaar heb ik twee maanden lang op biologische boerderijen vrijwilligerswerk gedaan via WWOOF. Het was absoluut een hele bijzondere ervaring voor mij en ik kan het iedereen aanraden. Via wwoof.net kun je landen over heel de wereld kiezen (binnen Europa is wel zo duurzaam) en via de site van dat land krijg je een overzicht van de vele boerderijen die zijn aangesloten. Je werkt vijf dagen per week tegen kost en inwoning en het kost je dus alleen je reis er naar toe!

 

WWOOFEN in Finland

 

Weet jij een prachtige unieke duurzame vakantiebestemming? Laat het weten in de comments!

Duurzame kinderverjaardag: Cadeau-tips
Duurzaam leven en daten
1 COMMENT
  • Petra september 29, 2019

    Wat een inspirerend artikel Merel. Wij hebben ook zo’n tip waar we erg van genieten. Wij gaan al jaren niet meer voor een pauze naar zo’n plek langs de snelweg. We zoeken een plekje in een dorpje nabij de snelweg. We hebben al gepauzeerd in een supermooi park net over de grens in Frankrijk, gelachen met Belgen in een café over de Nederlandse voetbalploeg, heerlijke gebakjes gegeten bij een luxe Belgische bakkerij, gelucht in een ontmoetingscentrum met bibliotheek in de buurt van Arnhem etc. Tijdens onze vakantie fietsen wij ook graag. De frambozenboerderij onderweg, de particuliere theetuintjes in Nederland en zoveel meer verrassende plekjes en mensen die we ontmoet hebben, Juist die bijzondere ontmoetingen maken het leven mooi, kosten weinig en je stimuleert er ook nog eens de plaatselijke ondernemingslust mee. Ik vind jouw levensstijl top en je ideeën vernieuwend!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.