Zelf kiemgroenten kweken? Zo doe je dat
Kiemgroenten zijn heerlijk en ook nog eens supergezond. Helaas liggen ze in de supermarkt vaak verpakt in plastic en zijn ze maar heel kort vers te houden. Niet zo heel duurzaam dus. De oplossing? Zelf kiemgroenten kweken.
Kiemgroenten zijn groenten die je niet laat volgroeien, maar oogst als piepklein kiemplantje. Ze hebben dan alleen nog maar hun eerste twee kiemblaadjes. Deze micro-groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Supergezond dus en ze hebben vaak een lekker pittige bite. Heerlijk door een salade of als topping op een boterham bijvoorbeeld. Of je gooit ze door je smoothie heen.
Kiemgroenten zijn hot. En dat weten supermarkten ondertussen ook. De koelschappen liggen er vol mee. En dus ook met de plastic verpakkingen die je er gratis bijkrijgt. Gelukkig kan dat ook anders. Namelijk door zelf je kiemgroenten te kweken. En het is nog simpel ook.
Stap 1: zaden kopen
Op de basisschool kiemden wij de bekende tuinkers, die we dan opaten met beschuit. Maar er zijn nog veel meer groenten en zelfs bloemen waarvan je de kiemplantjes kunt eten: broccoli, rode koel, zonnebloem, Chinese bieslook, groene erwt en radijs. En dat is nog lang niet alles! Ik koop zelf het liefst biologische kiemzaden. Bijvoorbeeld van de Bolster. Maar je hebt veel meer zaadhandels die biologische zaden verkopen. In tuincentra liggen ze nu vaak ook.
De old skool tuinkers
Stap 2: een kweekbakje maken of kopen
Op zich heb je niets ingewikkelds nodig voor het zelf kweken van kiemgroenten. Een (plat) bakje met wat natte watten of dubbelgevouwen stevig keukenpapier is voldoende. Als het maar vochtig blijft. Er bestaan ook speciale kiemschaaltjes van glas met een rooster om de zaadjes op te leggen. Ik heb die zelf ook. Vind ik net wat makkelijker en mooier (ja het oog wil ook wat;-)).
Gewoon zaaien in een plat bakje met wat potgrond kan ook. Het nadeel is wel dat er aarde aan de plantjes kan zitten. Goed afspoelen dus.
Stap 3: het bakje vullen met water en zaden
Vul het bakje met een laag watten of keukenpapier en maak het goed vochtig. Leg dan voorzichtig de zaadjes erop. Gebruik je een kweekschaaltje? Vul het schaaltje dan tot het rooster met water. Verspreid de zaden over het rooster.
Stap 4: plaats op lichte plek en wacht
Plaats het bakje op een lichte plek (niet in de felle zon) en zorg dat de watten en het keukenpapier niet uitdrogen. Je kunt het beste een plantenspuit gebruiken zodat je goed en voorzichtig kunt doseren. Let op: maak er geen zwembad van, dan rotten de zaadjes weg. Bij het kiemschaaltje ververs je elke dag het water. En dan is het een kwestie van wachten…
Taugé en alfalfa worden verkocht als kiemgroenten, maar het zijn eigenlijk spruitgroenten. Je kunt ze op dezelfde manier kweken. Het enige verschil is dat je deze in het donker opkweekt. Ik zet ze gewoon in een kast in de woonkamer. Je moet ze dan alleen niet vergeten zoals ik wel eens deed (oeps).
Stap 5: oogsten
Heel veel geduld hoef je niet te hebben. Meestal kun je na 5 dagen al jouw verse kiemgroenten oogsten. Je knipt gewoon af wat je nodig hebt. Net boven de wortels. Het bakje of kiemschaaltje kun je eindeloos opnieuw gebruiken. Stukken duurzamer én verser dan uit de supermarkt. Dat eet toch net wat lekkerder.
Eet smakelijk!
Kim Nelissen is freelance tekstschrijver én enthousiaste moestuinierder uit Utrecht. Daar huurt ze een minimoestuintje in een lokale buurttuin. Thuis heeft ze nog wat kleine bakken en potten met groenten. Met haar site Moesmeisje.nl wil ze anderen laten zien dat je geen grote moestuin nodig hebt om uit eigen tuin te eten. Op haar site inspireert ze mensen met moestuintips en lekkere recepten. Niet alleen in de moestuin is ze groen bezig, ook thuis probeert ze zo duurzaam mogelijk te leven.
Linda december 15, 2018
Heel leuk en lekker. Mijn zoontje van 5 is helemaal gek op zijn tuinkers. Wat variatie is altijd leuk natuurlijk.
Yvonne Nijdam december 15, 2018
Kiemgroenten zijn lekker! Ik leg ze vaak op een broodje kaas. Ik koop mijn zaad altijd bij Bolster maar vond e prijs van de schaaltjes een beetje duur. Niet geschikt voor mijn knip.
Nadia Daneels december 15, 2018
Dankjewel voor de tips! Ik maak graag een kans op de zaadjes!
Mariska december 15, 2018
Super om te lezen!
Had het van de week voor het eerst geprobeerd maar dat was niet zo een succes.
Nu ik dit gelezen heb moet het goed komen!
En uiteraard maak ik ook graag kans op het prachtige prijzen pakket 🍀🍀
Floor december 15, 2018
O yess dat zou zo super zijn! Lente in de winter in de keuken! Ik eet vegan en kan altijd wat extra vitamines gebruiken.🤗
A december 15, 2018
Leuk en lekker zelf kiemen. Ik kom graag in aanmerking voor de zaden.
Eva december 15, 2018
Mmm heerlijk!
De groote Nancy december 16, 2018
Groenten kweken we reeds zelf in onze moestuin. Nu het winter is kweken we champignons binnen maar kiemen nog niet geprobeerd. Nochtans al veel over gelezen. Dus Dit zou het ultieme moment zijn om dit samen met mijn kinderen te proberen
Kim Nelissen januari 2, 2019
Gefeliciteerd Nancy! Jij hebt het kiempakketje gewonnen! Stuur jij mij jouw adresgegevens via info@moesmeisje.nl? Dan zorg ik dat het pakketje zo snel mogelijk jouw kant op komt:-)
marcavdbroek december 16, 2018
Grappig, terwijl ik vanochtend m’n broccolikiemen afknipte, bedacht ik me dat ik toch eens zelf moet gaan kiemen. Je blog komt dus als geroepen 🙂
Lynn december 16, 2018
Fan van kiemgroentjes! (: Superleuk artikel om te lezen en om te delen met anderen!
Ellen december 16, 2018
Kiemgroenten zijn lekker en heeeel gezond. Ik eet het graag in de sla of op brood met kaas. Inderdaad, makkelijker om zelf te kweken dan uit de supermarkt kopen. Dan moet je ook met de houdbaarheidsdatum rekening houden + ze zijn niet altijd en bij iedere supermarkt verkrijgbaar.
Loes december 17, 2018
Vorig jaar had ik kiemzaden gekocht maar door zwangerschap niets mee gedaan. Ik was de zaden alweer helemaal vergeten dus goede blog. Een glazen kiemschaaltje zou helemaal super zijn!
Lian december 19, 2018
Groene, rode, gele kiemgroenten is de kiem van veel genoegen geluk en gezondheid
Linda december 19, 2018
Ik doe graag mee aan de winactie, het alleen geen instagram 🙁
Char Lotte december 22, 2018
Zou graag eens willen proberen om kiemgroente te kweken
Sheila december 22, 2018
Bedankt voor de tips, altijd alleen de geijkte tuinkers geprobeerd. Nu eens op zoek naar de andere genoemde. Waag graag een kansje
Sheila december 22, 2018
Ik doe graag mee.. vind het kiemgroenten superlekker op brood en in de salade…
Sonja december 22, 2018
Leuk ik vind het gewoon ook fijn om in De winter oik verse gezonde groentecte kweken. Gezond en leuk
Els december 22, 2018
Wat een leuke actie. Ik doe graag mee
Magda Meeusen december 22, 2018
Een hele leuke actie om ook tijdens de winterperiode vers en gezond groen op de tafel te toveren ! Ik doe mee !
Corrie Van Kooij Kivits december 22, 2018
Is als t lukt erg lekker. Soms toch n gegoochel om t te laten lukken. Maar dan is t ook echt genieten
Peter december 22, 2018
Toevallig zat ik net tuinkers te eten toen dit bericht langs kwam.
Toch wel ideaal en lekker om zelf te kweken.
Sigrid december 22, 2018
Een heel leuk idee, want ik mis mijn moestuin (in een volkstuincomplex) waar nu alles even stil ligt echt heel erg…
Amanda december 22, 2018
Super bedankt voor de tips..
Maak heel graag een kans op de verassing zaadjes
Ria Moerings de Deugd december 22, 2018
lijkt me lekker ! Doe graag mee
willemijnboskma december 22, 2018
Wat een leuk artikel! Ik doe graag mee met de winactie, zodat ik gezonder en groener het jaar kan starten 🙂
Victorialeeuw december 23, 2018
ohhh ik heb de kiemzaadjes al een keer gekocht maar ben ze helemaal vergeten te gebruiken! goeie blog! Nu heb ik er weer helemaal zin in. <3
Lara december 24, 2018
Ik vind het altijd superleuk om jou te volgend en jouw blogs te lezen. Winnen is natuurlijk ook leuk:-)
carola december 24, 2018
Super leuk!
wist niet dat je er zoveel mee kon doen, heb een screenshot gemaakt van de tips
thanks 🙂
lijkt me leuk om te winnen en dit te ontdekken
kan niet wachten tot het seizoen weer begint bij oma in de moestuin
en kiem is makkelijk voor in mn kleine appartement!
fijne dagen
Hetmoestuinleven december 24, 2018
Ik heb zelf nog nooit kiemgroenten gekweekt. Maar door deze blog meteen enthousiast! Leuk nieuw project voor in het nieuwe jaar!
Saskia december 25, 2018
Jaa altijd al willen proberen!
JJ (moestuinsissie) december 26, 2018
Hoi Kim, ik word toch weer helemaal enthousiast als ik je blog over kiemgroente lees. Zelf heb ik het al vaak geprobeerd, maar behalve de eerste x mislukt het bij mij telkens. Na jouw blog ga ik weer starten hoor! Liefst natuurlijk met de te winnen verrassingszaden en kiemsetje🤩🎁🍀🍀🍀
Angela Bakker december 27, 2018
Aaah super leuk artikel. Sinds vorig jaar heb ik een moestuin. Nu druk met een moestuinplan voor komend seizoen en kiemgroenten in huis staan ook op mijn lijst! Ik zou dan ook heel graag kans maken op deze prijs!!
Angela december 28, 2018
Super leuk! Ik heb sinds vorig seizoen een moestuin en ben nu hard aan de bak met mijn moestuinplan. En daar staan ook kiemgroenten op, zou leuk zijn om te winnen! 🙂
Konijnen12 december 28, 2018
Leuk! Hier maar een klein appartement met eveneens klein balkon. Grote moestuin ambities zullen dus moeten wachten. Maar hier is altijd plaats voor, lijkt me leuk om te ontdekken wat er mogelijk is.
Renee de jong december 31, 2018
Lijkt mij te gek , vorig jaar deden we het in eigen bakjes maar dit werkte toch niet🤣🤣 we houden enorm veel van kiemgroente! Lekkkkkkkkuuurrr gezond begin van het nieuwe jaar!😍
Suzan saridin januari 1, 2019
Dit wil ik! Op naar een kiemend 2019 🎊
Wjera januari 1, 2019
Lijkt me super leuk! En dat in combi met onze nieuwe moestuin en het voedsel bos dan zijn we compleet!!
Femmy januari 1, 2019
Oeee wat leuk! Dat lijkt me erg leuk om te doen met mijn kids van 3 en 5. Educatief en gezond!
Guido Sanders maart 26, 2021
Leuke blog. Ik werk ook met 2 kiemschaaltjes. Over het verversen van het water bestaan nogal wat uiteenlopende meningen. Best elke dag verversen? Een paar experimenten gedaan met broccoli in een oude jampot maar water verversen was ee gedoe. Vergat soms het water te verversen en kreeg dan een kwalijke geur. Oorzaak niet dagelijks 2x water ververst? En met een kiemschaaltje slechts 1x per dag voldoende?