Geld besparen met duurzaam leven

Vaak heerst er het idee dat duurzaam leven ontzettend duur is. Dat dit iets is voor mensen die er het geld voor hebben en het niet is weggelegd voor als je niet heel veel inkomsten hebt. Toen ik begon met Zero Waste was ik student. Als student heb je het over het algemeen niet heel breed, en dus probeerde ik heel erg te letten op waar ik geld aan uitgaf, en hoeveel. Dit is iets wat ik nog steeds doe. Zeker omdat ik wil gaan sparen voor een reis die ik in oktober ga ondernemen, maar ook omdat ik liever niet te veel geld uitgeef als dit niet nodig is. Wat ik heb gemerkt met Zero Waste leven is dat je er geld mee kunt besparen door bijvoorbeeld geen dingen meer te kopen die je niet nodig hebt, eten groot in te kopen of naar de markt te gaan. Graag deel ik met jullie 10 tips waarop je geld kunt besparen door Zero Waste te leven.

 

 

Koop een waterfles

Door een waterfles aan te schaffen ben je in eerste instantie misschien wel meer geld kwijt. Je kunt waterflessen in allerlei verschillende prijsklasses vinden, en zelf raad ik aan om een wat duurdere te kopen die lang meegaat, zelf heb ik er verschillende, maar mijn favoriet is een stainless steel waterfles van retulp. In eerste instantie ben je meer geld kwijt maar je verdient dit snel terug als je het vergelijkt met hoeveel plastic flesjes drinken je anders zou kopen.

 

Koop een menstruatiecup

Net als bij een waterfles is de eerste aankoop iets duurder dan de wegwerp versie, maar verdien je al snel je aankoop terug als je kijkt hoeveel kosten je aan de wegwerp artikelen.
 
 

 

Ga naar de markt

Door naar de markt te gaan koop je vaak al eerder lokale en seizoensgebonden groenten en fruit, het is goedkoper dan in de supermarkt, en je kunt veel makkelijker je eten in je eigen verpakking krijgen. Vaak vinden de verkopers het alleen maar fijn dat je je eigen zakjes meebrengt want dit scheelt hun ook in het uitdelen van zakjes die ze ook moeten inkopen.

 

Ga naar de toko

Rijst, linzen, olie, bonen, je kunt ze vaak in flinke verpakkingen vinden in een toko, wat je uiteindelijk geld bespaard omdat als je gaat uitrekenen per gewicht hoeveel het scheelt met een kleinere verpakking je vaak flink bespaard, en je hebt minder verpakkingsmateriaal. De grote verpakkingen kun je vaak ook nog hergebruiken als afvalzak of om dingen in op te bergen.

 

Maak zelf eten

Maak zoveel mogelijk zelf je eten. Meal prep bijvoorbeeld in het weekend eten voor de komende week, bak zelf koekjes, maak popcorn, en andere snacks. Bestel geen eten online maar kook zelf een lekkere maaltijd. Je bespaard hier niet alleen verpakkingsmaterialen mee, het is ook nog eens veel goedkoper om zelf eten te maken. En het is een stuk gezonder meestal. Voor lekkere meal prep recepten kun je op mijn blog kijken. Iedere zaterdag post ik een nieuw recept wat ook voor meal preps ideaal is, en vegetarisch met een vegan optie, of geheel vegan is.

 

Koop tweedehands kleding

Koop je kleding tweedehands. Er komen steeds meer vintage winkels, maar ook in normale kringloop winkels kun je prima kleding vinden, in verschillende stijlen en goede kwaliteit die nog makkelijk een ronde mee kunnen. Deze kleding is vaak goedkoper dan wanneer je het nieuw zou kopen, en waarschijnlijk van beter kwaliteit dan een goedkoop kledingstuk uit bijvoorbeeld de Primark, H&M, of andere fast fashion keten.

 

Koop zo veel mogelijk tweedehands

Koop meubels, servies, boeken, cd’s, gereedschap en nog veel meer tweedehands. Kringloopwinkels, marktplaats, de vrijmarkt, of een andere plek waar tweedehands verkocht word zijn plekken waar je vaak de mooiste, van goede kwaliteit producten kunt vinden waar je naar op zoek bent.

 

Leen van je omgeving

Leen dingen die je maar eenmalig nodig hebt van mensen in je omgeving. Zoals een stuk gereedschap of een kledingstuk. Het is zonde om hier geld in te investeren als je het maar een keer gaat gebruiken. Naast van je omgeving komen er steeds meer grotere initiatieven om dingen te lenen. De bibliotheek is een bekend voorbeeld, maar je kunt tegenwoordig zelfs spijkerbroeken lenen.
 
 

De grootste killers van de oceaan: visnetten
REVIEW: Bubbles Natural Bodycare for kids
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.