Lange nachten, droge nachten?

Hey iedereen en welkom op alweer een herbruikbare luier-blog, in deze blog zal ik het hebben over … nachtluiers.

 

De stap naar nachtluiers

De eerste weken gebruikten we overdag dezelfde luiers als ‘s nachts, dit omwille van de simpele reden dat ik ons meisje toch bij iedere voeding (zowat elke 3 tot 5 uur) verschoonde.

Na een tijdje besloot ik ‘s nachts niet meer te verschonen (behalve kakaluiers natuurlijk) omdat ik merkte dat ons kindje veel makkelijker weer insliep en niet begon te huilen wanneer ze enkel gevoed werd, die slaap kon ik ook heel goed gebruiken 😉.

 

 

Dus, wat deden we ons meisje dan om haar billen ‘s nachts?

Zodra we ons meisje ‘s nacht niet meer verschoonden, deed ik haar voor het slapengaan een meegroeiluier in de kleinste maat aan. Zoals in mijn vorige blogbericht te lezen is, droeg ze de eerste maanden overdag vouwluiers omdat de meegroeiluiers nog veel te groot waren voor haar. Dat dikke pakket stoorde echter niet ‘s nachts en het voorkwam dat we ‘s ochtends haar pyjama, slaapzakje en beddengoed moesten verschonen.

 

In het begin deden we haar nog gewone overbroekjes met PUL aan, hoofdzakelijk uit gemak want ik had de wolbroekjes nog niet goed kunnen lanoliseren. Maar eens ik de wolbroekjes goed klaar had voor gebruik, werden die mijn favoriet.

 

Toen Aagje bijna 6 maand was, schakelde ik over op echte nachtluiers. Rond die periode plaste ze steeds meer, lees ‘grotere plasjes per keer’ want de frequentie nam wel lichtjes af, hierdoor was een gewone meegroeiluier niet meer voldoende om haar de hele nacht lekvrij te houden. Die meegroeiluiers gebruikten we toen ook steeds vaker overdag, omdat ze er ondertussen veel beter in paste en enkel een tetradoek of strikluier zoals voordien te snel verschoond moest worden.

 

Soorten nachtluiers

Over het algemeen zijn nachtluiers voorgevormde luiers die meer kunnen absorberen dan de standaard voorgevormde meegroeiluiers. Zo’n nachtluiers zijn meestal net iets groter dan de meegroeiluiers, maar vooral een stuk dikker en bestaan uit de meest absorberende stoffen (bamboe en/of hennep). Ze bezitten een grotere inlegger (bvb. Anavy XL/Night*) of meer inleggers (bvb. Petit Lulu Maxi/Night*) dan hun “dagvariant” en zowel de inlegger(s) als de luier zelf bestaan vaak uit meer lagen stof.

 

Nachtluiers met pocketopening

Sommige nachtluiers bezitten een pocketopening, zodat de absorptiecapaciteit van deze luiers zeer goed aan te passen is aan de nood van jouw kindje (bvb. Lulu Nature Dodo*). In principe kan je eender welke voorgevormde luier met pocketopening bijboosten tot nachtluier (bvb. Blümchen one size voorgevormde luier*). Ik las ooit ergens dat een goede vuistregel is om een 6-tal absorberende lagen voor overdag en een 10-tal lagen ‘s nachts te gebruiken, hier baseer ik me meestal op wanneer ik dit type nachtluiers klaar maak voor gebruik. Zo gebruik ik overdag bijvoorbeeld een katoenen molton in drie gevouwen en daaronder een 3-laagse bamboebooster, en ‘s nachts steek ik bijvoorbeeld een 2-laagse katoenen booster met een 2-laagse en twee 3-laagse bamboeboosters in de pocketopening.

 

Grote maten en combi’s

Wanneer je luiers op maat gebruikt in plaats van meegroeiluiers, kan de grootste maat eventueel ook als nachtluier dienen (bvb. Totsbots maat 3 en Little Lamb maat 3).

 

Ook zijn bepaalde luiers gemaakt om zowel ‘s nachts als overdag te gebruikt door extra inleggers bij te voegen die je in de luier kan klikken (bvb. Happy Bear voorgevormde luier*).

 

 

Nachtluiers voor grotere kindjes

Hoewel de nachtluiers van Anavy en Petit Lulu ook al voor baby’s vanaf ongeveer 6 maand gebruikt kunnen worden (of jonger als je de luier zonder inlegger gebruikt of er een kleinere inlegger voor aanschaft), zijn er eveneens nachtluiers specifiek voor grotere kindjes vanaf ongeveer 2 jaar en ouder (bvb. Mother-ease Dodo/Bedwetter Pants en Super Undies).

 

Doordat de meeste nachtluiers een stuk dikker zijn dan de gewone voorgevormde luiers (die vaak ook al wat dikker zijn dan wegwerpluiers), is het soms aan te raden een iets grotere pyjama erover aan te doen, zeker als je ‘s nachts een wolbroekje gebruikt.

 

Slanke nachtluiers

Er bestaan ook slankere luiers die gebruikt worden voor de nacht, omdat ze (gedeeltelijk) uit meer absorberende materialen zoals hennep bestaan (bvb. Ella’s House Bum Hugger).

 

Onze favoriet

De (nacht)luiers met een sterretje (*) hebben wij zelf in ons bezit. Hiervan vind ik persoonlijk de Anavy nachtluiers het fijnst. Een reden hiervoor is dat deze luiers iets meer opnemen dan de nachtluiers van Petit Lulu, wat voor ons kindje best nodig is. Ouders wiens kindje minder absorptie nodig heeft, hebben vaak liever de iets slankere luiers van Petit Lulu.

 

Een andere reden is dat deze luier geen (polyester)fleece binnenlaag bevat zoals de nachtluier van Lulu Nature en de Ella’s house luier. Omdat synthetische fleece microplastics afgeeft tijdens het wassen en dus niet erg milieuvriendelijk is, vermijd ik dit liever. Toch gebruiken veel ouders graag fleece voor het droge gevoel enerzijds (dit kan handig zijn voor kindjes die wakker worden van een nat gevoel), en omdat de geur van een hele nacht urine te absorberen hierbij blijkbaar minder sterk zou doordringen anderzijds.

 

Een derde reden dat dit mijn favoriete luiers zijn, is omdat ik vind dat deze luiers de mooiste printjes hebben 😊.

 

 

Naast bovengenoemde luiers zijn er nog een groot aantal andere nachtluiers op de markt. Welke je best gebruikt hangt erg af van de grootte en het plasgedrag van jouw kindje. Persoonlijk zou ik opteren voor een nachtluier uit een bamboe- en/of hennepmix met een laagje katoen bovenaan. En liefst een luier die niet uit één stuk bestaat, maar waarvan je de inleggers kan losmaken om ze eventueel weg te laten (of meer toe te voegen). Zo kan je de luier het best aanpassen aan de nood van jouw kindje én kan de luier sneller drogen dan wanneer deze één dik geheel vormt.

 

Is dat écht nodig zo’n nachtluier?

Wat als je niet zeker bent of je wel nachtluiers wilt gebruiken, als je nachtluiers wat te duur vindt of als je kleintje plots meer plast (of langer doorslaapt) en je geen nachtluiers in huis hebt?

 

Geen zorgen, een gewone voorgevormde luier kan je prima bijboosten om de nacht mee door te komen. Wanneer onze nachtluiers nog aan het droogrek hangen, gebruiken wij meestal een aantal 2- of 3-laagse bamboe boosters van Little Lamb in combinatie met een gewone voorgevormde luier. Zowat elk merk van wasbare luiers maakt ook boosters, dus gebruik je liever katoen, bamboe, hennep, microvezel of een mix … elk type booster kan je in veel Belgische en Nederlandse wasbare luier (web)shops vinden.

 

Denk eraan dat je de snelst absorberende stoffen, katoen en microvezel, bovenop legt en de trager maar meer absorberende stoffen, bamboe en hennep, onderaan steekt. Dit omdat hennep wel zeer veel vocht kan opnemen maar niet zo snel, dus een grote plas kan naast een hennep booster lekken als die de urine niet snel genoeg kan opnemen. Terwijl katoen een grote plas wel heel snel kan opnemen en vervolgens geleidelijk aan doorgeeft aan onderliggende bamboe of hennep boosters.

Opgelet: microvezel zonder speciale toplaag (meestal fleece of stay-dry) mag nooit rechtstreeks tegen je baby’s huidje gebruikt worden!

 

Ideaal is om een snel absorberende stof in de luier te leggen en de trager absorberende stoffen buiten de voorgevormde luier (dus tussen luier en overbroekje) te steken. Op deze manier blijft de luier mooi aansluiten en kunnen de bamboe en/of hennep boosters gedurende de nacht geleidelijk meer urine opnemen en vasthouden.

Ik boost ‘s nachts op deze manier bij, omdat ik al vaak verhalen gelezen heb van ouders die alle boosters in de luier zelf leggen, maar dan worstelen om de luier dicht te krijgen en merken dat ze toch lekjes hebben. Wanneer ze de extra boosters tussen luier en overbroekje steken, kunnen deze boosters meer vocht vasthouden omdat ze niet meer worden “leeggeperst” door een strakke luier eromheen.

 

Omdat ik liefst geen microvezel en polyesterfleece gebruik (vooral o.w.v. de microplastics die ik eerder in deze blog al aanhaalde), leg ik een katoenen tetradoek in de luier zelf en een paar bamboe (of hennep) boosters in het overbroekje.

Dus hoewel het bij sommige veel plassende kindjes toch nodig kan zijn een echte nachtluier te gebruiken, hoef je ze niet per se onmiddellijk aan te schaffen. Veel ouders die bijvoorbeeld enkel prefolds of strikluiers gebruiken, komen prima de nachten door met wat extra boosters.

 

Tip: Geen boosters (meer)? Een oude handdoek of molton matrasbeschermer kan je ook prima in stukken knippen en enkele lagen tot booster samen naaien.

Zorg er wel voor dat je ze goed uitwast als je ze vroeger met wasverzachter waste. Het is overigens sowieso aangeraden om geen wasverzachter te gebruiken bij handdoeken e.d., omdat dit de absorptie vermindert doordat het een laagje op je textiel achterlaat.

 

Supertip: Komen je luiers stug of ruw uit de was door te hard water? Door ze tegen elkaar te wrijven wanneer je ze van het rek haalt, worden ze weer wat zachter. Je kan ze ook een paar minuutjes in de droogkast steken vooraleer je ze weer in de kast steekt, maar dit is net iets minder milieuvriendelijk.

Natuurazijn is trouwens ook een goed alternatief voor wasverzachter, ik gebruik dit bij onze handdoeken en kledij. Let wel op dat je bij overbroekjes, voorgevormde luiers en bamboeluiers geen azijn toevoegt aan de was: PUL, elastiek en bamboe verdragen dit niet goed. Katoenen strikluiers, prefolds, tetradoeken en boosters kun je hier wel lekker zacht mee houden.

 

Luiers wassen
Zero waste voor beginners