Losse thee: beter voor de zee en je portemonnee

Dit jaar heb ik van Sinterklaas een hele mooie bamboe theedoos gekregen. En niet zomaar een theedoos. Nee, een theedoos voor losse thee! Ik wilde graag overstappen van theezakjes op losse thee in een filter, maar deze losse thee moest natuurlijk wel goed bewaard worden. En het liefst ook een beetje praktisch en fancy. En daarvoor bood deze mooie theedoos de oplossing. Maar waarom wilde ik zo graag overstappen op losse thee? Dat ga ik je hieronder vertellen, en ik ben ervan overtuigd dat jij na het lezen van deze blog ook je theezakjes de zak geeft.

 

 

Zó hoort thee te smaken

Allereerst weegt de smaak natuurlijk zwaar mee. Losse thee heeft simpelweg veel meer smaak dan thee uit een zakje. Dit heeft verschillende oorzaken:

 

 • de theebladeren in losse thee zijn groter dan in theezakjes, waardoor de smaak beter behouden blijft.
 • losse thee heeft veel meer ruimte om te zwemmen in je kopje dan in een theezakje.

De verschillende aroma’s die in de theebladeren, -fruit en -kruiden zitten, kunnen dus veel beter vrijkomen in losse thee dan in theezakjes. Zo geniet je veel meer van je kopje thee. En ja, sommige fabrikanten met “piramidevormige zakjes” doen al flink hun best om hun thee meer ruimte te geven, maar dit stelt niet zo veel voor. Als je het vergelijkt met “beter leven” sterren krijgt een zakje alsnog maar 1 ster, tegenover de 3 sterren losse thee. 

 

 

Het kost niet veel

Het lijkt heel duur, die losse thee. En zeker, een verpakking losse thee kost gemiddeld meer dan een doosje Pickwick. Máár, schijn bedriegt. Want voor je kopje losse thee heb je maar één theelepeltje thee nodig, en hiervan kun je zelfs twee kopjes genieten (afhankelijk van de grootte van je kop natuurlijk…). Uiteindelijk haal je veel meer theelepeltjes losse thee uit een verpakking dan dat je theezakjes uit je doosje Lipton haalt. En dus ben je per saldo voordeliger uit met losse thee.

 

Het zorgt voor minder afval

Losse thee is veel milieuvriendelijker dan theezakjes. In theezakjes is vaak plastic verwerkt om de boel dicht te sealen, en dus horen theezakjes thuis bij het restafval (bron Milieu Centraal). Dan heb je nog vaak per theezakje een touwtje dat vastgelijmd zit, een labeltje en een extra losse verpakking van plastic of papier. Oh, en natuurlijk het doosje waar al die voorverpakte zakjes in zitten. Da’s flink wat afval.

 

Losse thee heeft alleen de grootverpakking, van plastic of papier. Verder is er alleen de losse thee, die je gewoon bij het gft-afval mag gooien. Je filter was je af en gebruik je keer op keer opnieuw. Door losse thee te drinken bespaar je dus heel veel afval en daarmee spaar je het milieu!

 

Je drinkt geen verborgen plastics

Wat ik net al zei, in heel veel theezakjes zit plastic. De piramidezakjes zijn van nylon gemaakt, en dus helemaal van plastic. Maar ook zogenaamde papieren zakjes bevatten vaak plastic. Dit plastic wordt aan de zakjes toegevoegd om ze dicht te persen en te verstevigen. Maar deze plastics zijn soms zo klein, dat ze ook in de thee terecht kunnen komen die je drinkt. Proost.

 

Al die plastics in theezakjes worden natuurlijk niet gecomposteerd, maar belanden zonder dat we het in de gaten hebben uiteindelijk in de oceanen. Al dan niet in de vorm van microplastics. Zo gezien is het helemaal niet zo milieuvriendelijk om voor een kopje thee te kiezen in plaats van een glaasje fris. Tenzij je losse thee drinkt dus.

 

Het geeft zo’n luxe gevoel…

Eerlijk is eerlijk, ik ben ook overgegaan op losse thee omdat het me zo’n luxe gevoel geeft. Ik voel me heel sjiek als ik mijn losse thee in een filtertje schep, er water overheen giet en de thee laat dansen in mijn kopje. De heerlijke geur die dan vrijkomt en de kleur die mijn water krijgt geven me bij losse thee toch een heel andere sensatie dan bij een theezakje. Het voelt meer als een momentje “me-time”, en ik sta meer stil bij wat ik drink, dan wanneer ik achteloos een theezakje openscheur en in mijn kopje sop. En dit gevoel is mij ook heel veel waard.

 

Feestdagen en het geven van cadeaus
Vegan en op reis: 2 Indo's in Indo
4 COMMENTS
 • Loes december 24, 2018

  mooie theedoos! die gaat op mijn verlanglijstje.
  ik heb nu alle losse thee in de zakjes in een la staan. de theedoos staat veel netter en handig met bezoek.

  • Marianne januari 7, 2019

   Wat leuk! Ik heb er veel plezier van, dat ga jij ook vast hebben 🙂

 • Jacqueline december 27, 2018

  Kokend water op de losse thee schenken? De ware liefhebber laat het water even afkoelen (het moet wél gekookt hebben!), 80 graden is ideaal. Wat een smaak!!!

  • Marianne januari 7, 2019

   Goede tips, dank je wel! Ik laat mijn water inderdaad altijd eerst even afkoelen, ik schenk het nooit kokend op mijn thee. (Niet zo zeer uit kennis, maar vooral uit traagheid, hahaha)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.