Beestjes redden
Afgelopen 30 jaar is 2/3de van alle insecten in de wereld verdwenen. Voornamelijk de bijen en hommels (die wij veel nodig hebben in de moestuin) zijn verdwenen. Je zou denken, ze zijn er nog steeds dus wat is precies het probleem? Het worden er wel steeds minder en het aantal die dalen met de jaren, het gaat dus niet goed met de beestjes op onze wereld.
Als alle beestjes er niet zouden zijn dan hebben wij namelijk ook geen eten. Ik vind dat we echt wat liever moeten zijn voor de natuur en er bewuster mee om moeten gaan en niet alleen maar aan onszelf denken. Door een moestuin te starten help je al een handje met het groener maken van de wereld, je biedt niet alleen beestjes een plekje om in alle rust te leven. Op deze manier ben je ook heel lokaal voedsel aan het verbouwen en je beschadigt zo de wereld bijna niet. Als we dit dus allemaal zouden doen komen we met ze allen al een stapje verder denk je niet? Uiteraard moet iedereen het op zijn eigen manier doen, maar dit zou een manier kunnen zijn.
Wat doen beestjes nou eigenlijk?
Beestjes zijn zo ontzettend nuttig dat we dus niet zonder ze kunnen, het zijn bestuivers van planten en bloemen, het is voedsel voor andere dieren, het zijn opruimers van dode dieren, plantenresten en het zijn ook nog eens bodemverbeteraars. Alleen maar goeds voor onze aarde.
Hoe komt het?
De plekken waar beestjes kunnen wonen, schuilen, eten en überhaupt kunnen zijn is zo ontzettend verminderd afgelopen jaren. Dit komt bijvoorbeeld omdat we op deze plekken meer groenten en fruit willen verbouwen. Deze boeren willen daarnaast er ook nog voor zorgen dat al hun groenten en fruit blijft leven, logisch anders hebben deze boeren geen inkomen. Hiervoor gebruiken ze vaak gifstoffen (pesticiden), helaas maakt dit ook andere plantjes en de beestjes dood die daar in de buurt staan of komen. Daarnaast wordt, door de pesticiden, het bodemleven ook veel vlakker (minder soorten) aan beestjes, waardoor de voedingstoffen in de grond niet meer optimaal zijn. Waardoor automatisch de voedingstoffen in ons groenten en fruit ook afneemt. Er zijn tegenwoordig wel veel boeren die deze gifstoffen niet meer gebruiken zij verbouwen op een biologische manier om beestjes op een afstand te houden. Dit doen ze door bepaalde vijandelijke beestjes in te schakelen of juist planten te plaatsen waar de vijand niet van houdt.
Wat kan je zelf doen?
- Laat dorre takken liggen en maak de tuin niet te netjes.
- Maai en gras niet iedere week, en als je maait laat dan een stukje lekker lang worden.
- Zaai en plant bloemen speciaal voor beestjes.
- Op sommige plekken de planten laten groeien die opkomen is helemaal niet erg, deze planten horen daar en die moet je eigenlijk omarmen. Het scheelt je ook nog eens werk om alles maar wet te moeten halen en netjes te houden.
- Maak een hotel waar deze beestjes welkom zijn (lees mijn andere blog)
Op deze manieren geef je beestjes net wat meer plekken om zich te settelen en dus te vermeerderen. Je hoeft hiervoor geen geitenwollen sok te worden. Al doe je iets kleins door een plantje met een aantal bloemen in de voortuin of op het balkon te plaatsen, maar doe in ieder geval iets.
Mijn naam is Floor Korte en ik heb een moestuin, al mijn ervaringen die ik er op doe deel ik op mijn blog en Instagram pagina. Mijn passie voor moestuinieren is begonnen bij 4 kleine plantjes die ik niets wetend in de grond had uitgeplant, ik faalde enorm en was benieuwd hoe ik het beter kon doen. Het jaar erna ontstond er een ware moestuin van 8m2. Hier ontdekte ik mijn nieuwe hobby, moestuinieren. Het bezig zijn met je handen en even weg van de realiteit creëerde voor mij een stress free zone. Ook leer je heel veel van de natuur en hoe bepaalde gewassen groeien is super leerzaam.