Afvalvrij leven: tips voor beginners

We weten al dat onze spullen de meeste invloed op ons milieu hebben. Dat komt voornamelijk door de productie van die spullen. Maar, ook de afval die vrijkomt bij de productie het gebruik en vooral het afdanken van onze spullen heeft een grote impact op ons milieu. Al dat afval moet namelijk verwerkt worden. Het meeste afval kan niet hergebruikt worden en wordt daarom verbrand. Daar komen giftige stoffen bij vrij, die schade brengen aan de natuur en het klimaat.

 

Als je wilt starten met duurzamer leven, is het aanpakken van je eigen afvalproductie daarom een goed begin. Het is een simpele en laagdrempelige aanpassing. Maar, hoe begin je met afvalvrij leven?  

 

afvalvrij leven

 

Beginnen met afvalvrij leven

Voordat ik begin met mijn tips, wil ik nog even benadrukken dat 100% afvalvrij leven een uitdaging is. Ik leef zeker niet helemaal afvalvrij, maar ik heb een aantal simpele aanpassingen in mijn leven doorgevoerd waardoor ik al veel minder afval produceer. Hieronder geef ik je mijn tips om te beginnen met afvalvrijer te leven.

 

Tip 1: Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Dit klink misschien heel gek, maar herbruikbare wattenschijfjes zijn echt een top uitvinding! k vind die van fleece het fijnste. Ik heb er nu 10 in een glazen potje op mijn kaptafel. Wanneer ze vies zijn, stop ik ze in een waszakje en was ik ze mee met de lakens. Ze worden altijd goed schoon. Even laten drogen en hup, weer klaar voor gebruik!

 

Tip 2: Gebruik groente- en fruitnetjes


Sperziebonen, losse champignons, losse tomaten, fruit, brood, kruiden, enzovoorts. Allemaal boodschappen die je eigenlijk in een zakje wilt doen, zodat ze niet geplet worden door andere boodschappen of zodat ze niet door je mandje rollen. Schaf groente- en fruitnetjes aan, zodat je niet van die kleine plastic zakjes hoeft te gebruiken. Ik kocht die van mij bij Eco-Logisch. Ik heb nu twee kleine en twee grote. Om ze niet te vergeten tijdens het boodschappen doen, bewaar ik ze in mijn boodschappenmand.

 

Tip 3: Gebruik wasbare vaatdoeken en schoonmaakdoekjes

Vochtige doekjes. Ik was er ook groot fan van. Lekker makkelijk even snel het aanrecht afnemen of je make-up afhalen. Maar, wist je dat in veel soorten schoonmaakdoekjes onder andere plastic verwerkt zit? Die kleine plastic deeltjes komen in ons water terecht en die doekjes kunnen niet meer hergebruikt worden. Daarnaast moet je je even bedenken hoeveel kilo van die doekjes je in een jaar weggooit. Gebruik daarom herbruikbare vaatdoeken en ander soort schoonmaakdoekjes. Na gebruik gooi je ze in de was. Het is écht makkelijk.

 

 

Tip 4: Neem onderweg je eigen thermosfles en koffiebeker mee

Blijkbaar is het gebruiken van een eigen fles met kraanwater 500 keer goedkoper dan de aanschaf van een flesje bronwater. Wow!

Per dag worden er nog steeds 800 duizend flesjes water verkocht. Daarbovenop worden er per jaar ook nog 1 biljoen koffiebekers weggegooid. Dat zorgt per jaar voor meer dan 9 miljoen kilo afval. Zo veel!! Daar kunnen we wat aan doen. Zorgt dat je altijd een eigen flesje en koffiebeker onderweg meeneemt. Er zijn zelfs plekken waar je korting krijgt op je koffie als je je eigen koffiebeker gebruikt.

Tip 5: gebruik (bijen)wasdoeken in plaats van (aluminium)folie

Gebruik in plaats van aluminiumfolie of vershoudfolie wasdoeken gemaakt van bijenwas of ander soort was. Het was zorgt ervoor dat deze doeken een conserverende werking krijgen. Je gebruikt deze doeken om voedsel vers te houden. De doeken kun je na gebruik eenvoudig afspoelen met koud water en hergebruiken. In aanschaf zijn deze doeken duurder dan folie, maar doordat je ze hergebruikt ben je uiteindelijk goedkoper uit. Mijn schoonmoeder maakte voor mij wasdoeken, maar je kan ze onder andere ook kopen bij Eco-logisch.

 

Al met al wordt afvalvrijer leven met deze tips heel makkelijk. Start hiermee en je maakt al een groot verschil voor het milieu. Succes!

 

Beestjes redden
7x op een duurzame manier kweekpotjes maken