De Groene Golf – Doe jij al mee?

Het merendeel van de Nederlanders maakt zich grote zorgen om de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd is er een zeer levendig, overweldigend en vaak gepolariseerd debat gaande over hoe we met de gevolgen van klimaatverandering om moeten gaan. Gezien de grootsheid van het onderwerp voelt het nog té vaak alsof je, door alleen in actie komen, het verschil niet gaat maken. Toch geloof ik dat dat gevoel niet terecht is: het geheel is meestal veel meer dan de som der delen. Een ontzettend mooie actie die uitgaat van de kracht van het collectief is de Groene Golf.

 

Deze campagne werd op 26 september tijdens Springtij, een driedaags duurzaamheidsforum op Terschelling, gelanceerd en heeft als doel om de transitie naar een duurzame toekomst voor Nederland te versnellen, vanuit collectieve en inclusieve actie. Tijd dus om samen aan de slag te gaan en er een Groene Mega Golf van te maken, doe jij mee?

 

De Groene Golf

Credit: Jackie Parker

 

Over de Groene Golf

De Groene Golf is bedacht door zeven jonge duurzaamheidsprofessionals om het vele gepraat over duurzaamheid op duurzaamheidsbijeenkomsten zoals Springtij om te zetten in concrete acties. Met hun initiatief wil de Groene Golf niet alleen de duurzame leiders van ons land, maar eigenlijk iedereen in Nederlander verleiden tot het maken van andere keuzes ten goede van het klimaat én hun eigen leven. Daarom hebben ze drie concrete acties bedacht zijn gelinkt aan drie categorieën uit de top tien milieubelasting van de gemiddelde consument van Babette Porcelijn: vlees, vliegen en kleding.

 

Drie duurzame acties

Dit heeft geresulteerd in deze drie mogelijke acties: “tot de kerst eet ik doordeweeks vegetarisch”, “de komende drie maanden koop ik geen nieuwe kleding” en “komend jaar ga ik een vakantie met de trein of de fiets in plaats van met het vliegtuig”. Als je mee wilt doen aan de Groene Golf, dan commiteer je je aan één of meerdere van deze acties. Ik koos tijdens Springtij voor twee van de drie acties: het niet kopen van nieuwe kleding en het vakantie vieren met de trein. 

 

 

Met beide thema’s ben ik al een tijdje bezig, maar ik heb er eigenlijk nooit een bewust commitment voor uitgesproken. Nú doe ik dat wel. Dat levert volgens mij twee dingen op: ten eerste een duidelijk doel voor mezelf en ten tweede een duidelijk signaal. Want laten we eerlijk zijn: de duurzame discussies gaan nog te vaak over wat er niet kan. De drie beloften van de Groene Golf richten zich juist op wat er wel kan én laat zien, bijvoorbeeld aan de politiek, dat duurzaamheid ons nieuwe normaal is. 

 

Hoe doe je mee?

De concrete acties gaan in op 1 november 2019 en hebben verschillende looptijden. Groene Golf heeft de ambitie vóór die datum een miljoen Nederlanders te bereiken, waarvan 10.000 zich aan één van de acties committeert. Hierin wordt samengewerkt met CollAction; ’s werelds eerste officiële crowdacting platform: je hier opgeven zorgt dat de impact van de actie goed duidelijk wordt: belangrijk dus!

 

Durf jij de belofte aan? Geef je dan op via: https://groenegolf.nu/ 

TePe Good: Een klassieke tandenborstel in een duurzaam jasje
De Ronde van Rataplan 2019
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.