Groener in huis

Duurzaamheid betekent voor mij bewuste keuzes maken, zodat ik bijdraag aan een betere en groenere wereld. Toen ik mij net aan het verdiepen was in duurzaamheid, kon het soms best overweldigend zijn. Zoveel dingen die anders of beter kunnen. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat je zelfs met kleine aanpassingen een stuk groener en bewuster kunt leven. Dit zijn dingen die je regelmatig (in huis) doet en het kost nauwelijks moeite om ze aan te passen.
Deze punten heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

 

foto_oktober

 

Natuurlijk schoonmaken

Tegenwoordig is er voor iedere vlek een ander schoonmaak middel. Vroeg waren al deze middelen er niet en werd alles net zo mooi schoon. Ik maak nu mijn hele huis schoon met azijn, baking soda en water. Meer heb ik niet nodig. Dit zijn pure producten die een stuk minder schadelijk zijn voor het milieu, je bespaart veel plastic verpakkingen en het scheelt je behoorlijk wat geld! Op mijn website heb ik een artikel geplaatst, waar ik deel hoe en wat ik met deze producten schoonmaak.

 

Droger

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat een droger veel energie verbruikt en dus niet een hele groene keuze is. Ik laat daarom bijna al mijn wasgoed aan een wasrek drogen. Alleen mijn handdoeken werden keihard. Gelukkig heb ik een mooie middenweg gevonden! Door je handdoeken maar 10-20 minuten in de droger te doen en ze dan alsnog op te hangen, worden ze net zo zacht als je gewend was. Het scheelt je veel energie en je hebt wel je fijne zachte handdoeken. 😊

 

Water koken

Ook een water koker kan veel stroom verbruiken (tenzij je zo’n handige kraan hebt waar heet water uit komt!). Ik ben een theeleut en die water koker gaat meerdere keren per dag aan. Je kunt twee dingen doen om minder (onnodige) stroom te verbruiken bij het water koken. Zo kun je de waterkoker helemaal vol doen en wat je niet nodig hebt in een thermoskan bewaren voor later op de dag. Zo heb je direct heet water bij de hand. Vind je dit te veel gedoe of heb je geen goede thermoskan? Doe dan alleen het water in de waterkoker wat je op dat moment nodig hebt. Ik was al snel geneigd om minimaal een liter water in de waterkoker te doen, om daar vervolgens maar een kopje thee van te drinken. Zonde van al die energie! Nu doe ik alleen het water wat ik nodig heb erin, dat scheelt energie en tijd.

 

Douchen

Volgens Milieu Centraal staat een persoon gemiddeld 9 minuten per keer onder de douche. Wanneer je maar 5 minuten zou douchen per keer zou dit op een gemiddeld huishouden 15.000 liter warm water en 70 m3 gas (wat neerkomt op ongeveer 60 euro per jaar) besparen! Ik leg tegenwoordig een timer naast de douche om in de gaten te houden hoelang ik douche. Soms ben ik met drie minuten klaar, soms douche ik wel 10 minuten. Maar door die timer ben ik mij veel bewuster van mijn douche tijd (ik dacht namelijk dat ik altijd super kort onder de douche stond…). Wat ik ook sinds kort doe is een emmer in de douche zetten. Bij mij thuis duurt het namelijk best lang voordat de douche warm is. Normaal gesproken spoelde al dit schone water dan direct door het putje weg. Nu vang ik het op en gebruik ik het om de planten water mee te geven of mijn huis mee schoon te maken. Dat scheelt toch ook weer een paar liter water.

 

Leestip | Review Dennis Storm – Weg Ermee
Duurzaam douchen, een uitdaging voor eco klunzen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.