Checklist – is het tijd om te ontspullen?

Spullen zijn vaak een vergeten kind als het gaat over onze duurzame impact. Toch is het de grootste veroorzaker van CO2 impact bij de gemiddelde Nederlander. Dit komt door de regelmatigheid waarmee we spullen aanschaffen en doordat een groot deel van de impact van onze spullen verborgen is waardoor we ons niet bewust zijn van onze kans om op dit thema het verschil te maken. Je kunt je dan afvragen: hoe draagt ontspullen hier dan aan bij? Mijn ervaring is dat juist dóór te ontspullen je die bewustwording over de impact van je spullen kunt vergroten.

 

Ontspullen geeft je inzicht in de redenen waarom je items koopt én afdankt, wat mij heeft geholpen om deze redenen te herkennen op het moment van aankoop en daardoor minder te kopen.  Misschien kan ontspullen jou ook helpen, daarom in deze blog: een checklist met aanwijzingen dat het voor jou de hoogste tijd is om te ontspullen.

 

ontspullen

 

Boek van James Wallman

Naast de grote milieu impact stelt trendwatcher James Wallman in zijn boek Ontspullen dat het hebben van teveel spullen ook grote impact heeft op ons geluksgevoel en onze gezondheid. Teveel rommel om ons heen leidt tot stress, die vervolgens weer leidt tot vermoeidheid, die zorgt dat je de rommel nog maar even een dagje laat voor wat het is. Kortom, een teveel aan spullen is een soort vicieuze cirkel die je moet doorbreken.

 

 

Misschien is dit voor jou ook wel het geval. Misschien heb je genoeg van overdaad, wil je de druk om meer te willen loslaten of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed wat jouw relatie met je spullen is. Onderstaande checklist, gebaseerd op inzichten uit het boek van Wallman, kan je helpen om vast te stellen of jij gebukt gaat onder de last van teveel spullen:

 

Checklist: heb jij teveel spullen? 

 

1. Geven jouw bezittingen je eerder (a) plezier of (b) stress?

2. (a) Is alles netjes opgeruimd in je huis of (b) of heb je last van ‘rommelghetto’s’- ruimten waar je liever niet komt omdat het zo’n rommeltje is?

3. (a) Heb je alleen maar dingen die je regelmatig gebruikt of (b) bewaar je spullen omdat ze een symbool zijn voor de persoon die je zou willen zijn? – Denk aan boeken ‘je je gelezen moet hebben’ of kleding die je ooit nog gaat passen?

4. Als je keuken schoon en opgeruimd is, is het dan (a) achter de deurtjes ook zo netjes of (b) verhullen de deurtjes een grote wanorde?(a) Draag je al je kleren of (b) heb je kleding in je kast die je al langer dan een jaar niet meer hebt gedragen?

5. Als je een garage hebt, (a) parkeer je dan je auto daarin of (b) staan er teveel spullen in waardoor de auto er niet meer bij past?

6. Vind je het gemakkelijk om voor al je spullen te zorgen (a) of zou je willen dat de ‘rotzooifee’ eens langskomt die voor je bedenkt wat je echt nodig hebt en de rest weggooit?

7. Als je een nieuwe jurk in je kast wilt hangen, (a) is dat geen probleem of (b) moet je met je ene hand de kleding die hangt opzij schuiven om met je andere hand het hangertje ertussen te schuiven?

8. Passen al je bezittingen in je huis (a) of huur je een opslagruimte (b)?

9. Word je (a) blij van winkelen of (b) trekt dat alle energie uit je weg?

 

Aan de slag

Als je op één of meer van bovenstaande items antwoord (b) hebt gekozen, dan heb je volgens Wallman op de een of andere manier behoefte om te ontspullen. Aan de slag? Lees hier wat praktische tips om aan de slag te gaan!

Boeken met praktische tips voor een duurzamer leven
Leestip: De Verborgen Impact – Babette Porcelijn
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.