Duurzamer winkelen

Vaak zie ik voorbij komen van mensen in groepen voor duurzaam leven of die net beginnen met hun duurzame levensstijl dat ze trots iets hebben gevonden om hun te ondersteunen in hun nieuwe levensstijl. Maar vaak zijn dit producten die goedkoop zijn, en vaak ook niet de meest milieubewuste keuze.

 

Zo zie ik vaak voorbij komen dat mensen bulkzakjes kopen bij een supermarkt voor nog geen euro per twee zakjes om deze te gebruiken tijdens het boodschappen doen. En alhoewel dit soort zakjes wel helpen om minder wegwerp zakjes te gebruiken zijn het slecht geproduceerde zakjes. Het materiaal is plastic, de afwerking is slecht en vaak gaan ze erg snel kapot.

 

 

Zelf heb ik sinds kort een Etsy shop waarin ik zelfgemaakte bulkzakjes, herbruikbare wattenschijfjes, broodzakken, en besteksetjes voor onderweg verkoop. Al deze producten zijn gemaakt van zoveel mogelijk tweedehands materialen om een circulaire economie te stimuleren. De producten die ik verkoop zijn duurzaam, onder goede omstandigheden gemaakt, en hebben dan ook een hogere prijs dan de bulkzakjes uit de supermarkt.

 

Naast mij zijn er nog veel meer makers die duurzame producten maken die iets duurder zijn maar waarvan duidelijk is dat de materialen, de omstandigheden waarin het is gemaakt, en alles wat erbij komt kijken om een product te produceren een stuk duurzamer zijn.

 

–TIP van GRN United.nl: Mijn bulletjournal Eco Edition: gemaakt van gerecycled papier en dicht bij huis geproduceerd–

 

Toch kiezen mensen dus vaak voor de goedkope minder duurzame optie. En ik denk dat dit best iets is om bij stil te staan. We willen duurzamer gaan leven, maar zijn niet bereid om voor duurzamere opties iets meer te betalen. Uitzonderingen daar gelaten. Toen ik zelf begon met mijn zero waste levensstijl heb ik in een winkel bij mij in de buurt herbruikbare duurzaam geproduceerde bulk zakjes gevonden, en dit kostte me iets meer maar ik heb ze nog steeds in gebruik, ik kan ze uitwassen als ze vies worden, en ben er nog steeds ontzettend blij mee.

 

Vaak bespaar je op de langere termijn ook geld door te investeren in een duurzamer product omdat de kwaliteit vaak een stuk beter is. een van de mooiste voorbeelden hiervan vind ik toch wel de safety razor. Die is eenmalig duurder waarna je deze nooit meer hoeft te vervangen en de mesjes zijn een stuk goedkoper dan opzetstukjes voor een plastic scheersysteem.

 

In het begin sta je vaak niet stil bij alles wat bij een duurzamere levensstijl komt kijken. Zelf dacht ik ook niet na over hoe alles wat ik kocht wel niet geproduceerd werd en hoe duurzaam de materialen waren en of de prijs hier dan wel bij klopte. Uiteindelijk heb ik hier over geleerd en ben ik er meer op gaan letten, en hopelijk zijn er meer mensen die net als ik hier meer op gaan letten naarmate ze er meer over leren, misschien al wel door deze blog, misschien door de documentaire the true cost, of het boek the story of stuff.

 

Deze vier groenten kun je nog zaaien in september
Duurzaam op reis
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.