Wasbare luiers: hoe begin je?

Toen ik zwanger was van ons eerste kind, las ik alles wat te maken had met het aanstaande moederschap. Van de verloskundige hadden we een koffertje met informatie meegekregen. Tijdschriften, flyers met korting, samples billenzalf, badolie, je kent het wel. Elke letter nam ik tot me en in één van die tijdschriften viel mijn oog op een kleine advertentie: vrolijk gestreepte broekjes met een tekst over wasbare luiers. Wasbare luiers?! Dat zijn toch van die doeken met een veiligheidsspeld? Nee dus. Mijn interesse was gewekt en na wat zoeken op internet vond ik een werkelijk briljante luier: one size fits all! Van geboorte tot zindelijk. Hoe geniaal?!

 

 

Een aantal maanden later beviel ik van onze prachtige dochter. Nipt 3 kilo. Toen we in de kraamweek deze ‘one size fits all’ luier probeerde, doopte we hem al gauw om tot ‘one size fits niet iedereen’. Want het was heel veel luier met een klein beetje kind er in. 

 

Tijdens een kraambezoek zei een vriendin: eehm, Lau, ze is helemaal nat..

 

‘Ja, we zijn wasbare luiers aan het proberen’, verontschuldigde ik me nog. Het arme kind had een hydrofieldoek om haar miniatuurbillen geknoopt gekregen, die voor de helft onder het overbroekje uit stak. Wist ik veel dat die doorweekte lap volledig ónder het overbroekje moest zitten.. 

 

Of het nog goed gekomen is? Ja hoor, na drie maanden ploeteren waren we eindelijk voltijds over op wasbaar. Dochter 1 heeft van haar derde maand tot haar tweede verjaardag wasbaar geluierd. Stipt op haar tweede verjaardag was ze zindelijk. Onze tweede dochter heeft nooit van haar leven een wegwerp luier aan gehad. 

 

Waarom we in het begin niet afgehaakt zijn weet ik niet precies. Toen ik het wasbaar luieren aardig onder de knie had, zag ik een advertentie van een wasbaarluier-webshop voorbij komen: Ze zochten consulenten. Dát leek me nu echt iets voor mij! En vooral omdat wij daar zelf echt baat bij gehad zouden hebben toen wij begonnen. Het leek me erg leuk om kakelverse ouders te helpen in hun zoektocht naar de juiste luier.

 

wasbare luiers

 

Dat was een gigantische inleiding op mijn tips hoe te starten met wasbaar:

 

Consult

Een consult vind ik echt een aanrader als je nieuw bent in wasbaarluierland. Je krijgt persoonlijk advies op maat. Je kan kijken, voelen en vaak zelfs passen. Wasbare luiers zijn voornamelijk online te koop en een consult kan echt helpen de bomen van het bos te onderscheiden. Er zijn vele consulenten, van verschillende webshops. Sommige werken op basis van commissie. Anderen krijgen per consult een vaste vergoeding.   

 

Pakket

Eigenlijk raad ik af in één keer een heel pakket te kopen. Je hebt in een poep en een scheet luiers bijbesteld en wat je in theorie bedenkt kan in praktijk best anders uitpakken. Wie weet koos je voor newborn luiers en beval je van een reuze baby. Of wil je geld besparen door alleen one size te kopen en blijk je een minimens te krijgen. 

 

Huren

Je kan (een deel van) je luiers ook huren. Dat is een fijne manier om laagdrempelig kennis te maken met de verschillende merken en systemen. 

 

Groep

Er is een zeer actieve Facebookgroep. Enerzijds een bron van ervaringen en informatie. Let wel op voor het afschrik effect: mensen vragen er vaak hulp voor problemen. Daardoor ontstaat er een wat scheef beeld over de luiers. Jubel berichten over hoe fantastisch ze zijn verschijnen er ook hoor, maar die zijn wel in de minderheid. Terwijl de meeste mensen die eenmaal aan wasbaar gewend zijn, nooit meer anders willen!

 

Ervaring

Ken je iemand die wasbare luiers gebruikt? Vraag eens hoe het bevalt! De meeste wasbaarluiergebruikers vertellen er graag over.

 

Doen

Tot slot mijn laatste tip: denk je wel eens over wasbaar? Gewoon doen! Door het gewoon te proberen kom je er snel achter of het wat voor je is. En eeh, vraag dan wel wat eerder hulp dan wij deden he!

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, binnenkort praat ik jullie bij over de nadelen van wasbaar luieren.

 

Groetjes

Laura

[Gastblog] Zero waste met kids
De Combinatie Challenge: haal meer uit je eigen garderobe!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.