Hoe shop je een eerlijke kleerkast?

Een onderwerp waar ik me meer en meer in verdiept heb is duurzame mode. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld met een gigantische impact op het milieu en helaas vaak plaatsvindt in mensonwaardige omstandigheden. Tijdens mijn groene zoektocht heb ik dus ook mijn shopgedrag in vraag gesteld en aangepast. In deze blog deel ik met jullie hoe ik mijn kleerkast samenstel + deel ik een gouden tip!

1. Koop minder maar bewuster

Een fashionista ben ik zeker niet en zal ik waarschijnlijk ook nooit worden, maar zoals elke vrouw (en naar ik vermoed ook man) zie ik er graag goed uit.

 

Twee vragen die ik mezelf steeds stel voor ik overga tot kopen is: ‘Heb ik dit écht nodig?’ en ‘Ga ik het veel dragen?’. Indien het antwoord op beide vragen ‘ja’ is ga ik over naar onderstaande stap.

2. Second hand, my friend

Tweedehands is booming! In elke stad kan je wel eentje of meerdere winkels terugvinden. Ook hun imago is geëvolueerd van stoffig naar hip en trendy. Het is wel een zoektocht, maar een enorm fijne. Soms vind je niks of niet in je maat, maar heerlijk als je botst op een gouden parel! Mijn voorkeur gaat dan ook altijd naar tweedehands. Er zijn geen nieuwe grondstoffen voor nodig, je hebt een uniek stuk dat niemand anders heeft en het is vaak ook erg goedkoop. Triple win als je het mij vraagt!

3. Wissel uit of huur

Een andere optie die je kan overwegen is het (uit)lenen van een outfit. Misschien heeft je zus of die ene vriendin wel een leuke stijl en kunnen jullie kleren uitwisselen. Ook closet sales of swap events zijn een aanrader.

Een leuke evolutie is de mogelijkheid tot het uitlenen van kledij. Zo kan je bij Closet in the cloud een outfit huren. Ideaal voor een speciale gelegenheid waar je eens wil gaan voor een specialere outfit die je misschien maar een keer gaat dragen.

4. Fair fashion

Sokken en ondergoed zijn twee dingen die ik logischerwijs liever nieuw koop. Ook als je specifiek op zoek bent naar een bepaald item of je jezelf graag iets nieuw wil gunnen mag en kan je uiteraard iets nieuws kopen! Mijn voorkeur gaat wel naar eerlijke modemerken. En nee, geen geiten-wollen-sokken of hippie outfits, maar trendy & moderne stuks! Weet je niet goed waar je hiervoor terecht kan? Zoek niet verder! Hieronder deel ik mijn gouden tip.

 

5. COSH!

Hoewel het aantal duurzame adresjes de afgelopen jaren toegenomen is, kan het zijn dat je toch niet zo goed weet waar je nu juist terecht kan. Dan heb ik voor jou de ideale oplossing: COSH! Een online platform waar je jouw eerlijke modetrip volledig kan uitstippelen.

 

 

Hoe werkt het?

  • Ga naar de https://cosh.eco/nl/ en registreer je.
  • Kies de stad van je voorkeur
  • Filter op stijl, maat, kledingstuk of budget, .. het kan allemaal. Ga doelgericht op zoek en bespaar tijd
  • Sla je stadsplan met adresjes op of print het af & ready-to-go!

 

Conclusie

Koop minder en bewuster. Heb je echt iets nieuws nodig? Reuse! Verkies tweedehands of kleding die je kan lenen van of ruilen met anderen. Er zijn geen nieuwe grondstoffen voor nodig en heeft daarom de voorkeur.

 

Je kleerkast aanvullen kan met duurzame modemerken. Maar ook daar geldt ‘less is more’. 😉

 

 

Haal het licht in huis met bijenwaskaarsen
Duurzaam theedrinken - mijn verzameling
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.