Kledingbibliotheek Lena

Hoewel de tweedehands kledingwinkels als paddenstoelen uit de grond schieten, is het fenomeen kledingbibliotheek nog zo goed als onbekend. Jammer, want voor wie elk weekend in een andere outfit uitgaat of graag eens van stijl wisselt, is dit het ultieme concept. Ik ging eens langs bij Lena, de eerste kledingbibliotheek van Nederland in Amsterdam.

 

Out-of-the-box

Als het op kleding aankomt, ben ik zeg maar geen fahsionista. Niet dat ik zomaar om het eender wat aantrek, maar mijn stijl is nogal in beton gegoten. Sinds ik op mijn achttiende de kleur zwart ontdekte, ga ik door het leven als een soort van vrouwelijke Maarten van Rossem. Soms denk ik echter: moet ik niet een keer radicaal out-of-the-box? Zoals toen met dat witte jasje waardoor zelfs een goede vriendin straal langs mij heen keek toen ik haar op een desolaat plein tegemoet liep. Ik zou mijn tunnelvisie eens kunnen laten oprekken door een kledingverkoopster wat dingen uit de rekken te laten plukken, maar dan voel ik me na tien aangedragen bloesjes waarschijnlijk weer schuldig, omdat ik het dan toch allemaal weer niks vind. En eigenlijk wil ik zo min mogelijk nieuwe kleding kopen. Er is al zoveel in omloop. Laatst hoorde ik over een kledingbibliotheek, wat het ei van Columbus lijkt voor mensen als ik: kleding uitproberen en terugbrengen als het je niet bevalt. Ideaal!

 

Hoe begin je een kledingbibliotheek?

Ik ga eens langs bij Lena: de eerste kledingbibliotheek van Nederland gelegen aan de Westerstraat in Amsterdam. De zaak werd vier jaar geleden opgericht door vier dames vanuit winkel Doortje Vintage. Mede-eigenaresse Suzanne: ‘We kozen bewust voor Amsterdam omdat men hier wat meer open-minded is. Ook wat vintage kleding betreft.’ Ondertussen bestaan er ook kledingbibliotheken in Den Haag en Arnhem, maar de dames van Lena waren de pioniers en hebben dus het wiel moeten uitvinden. Het is dan ook niet zomaar een muffig kringloopwinkeltje waar je een leuk tweedehands outfitje kan lenen. Lena is een strakke, zo op het oog normale kledingwinkel, maar mét een professioneel en goed uitgedacht leensysteem met als voornaamste doelstelling: tegenwicht bieden aan de vervuilende en verspillende fast fashion-industrie.

Foute fast fashion

Dat laatste is nog niet eenvoudig. Want wordt er op dit moment al massaal veel kleding door consumenten gekocht en weggegooid (het laatste ook door grote merken als het seizoen voorbij is), volgens Suzanne werd laatst bij een mode-conferentie duidelijk dat er de komende jaren nóg zestig procent meer vraag naar textiel komt. ‘En dat ís er dan niet meer. Op een gegeven moment is het katoen gewoon op!’ Ondanks dit soort moedeloos makende berichten, hebben ze bij Lena de hoop dat mensen gaan inzien dat het anders moet. Dat ze gaan nadenken over alternatieven voor het kopen van kleding. Of in elk geval gaan voor duurzamere opties, zoals het soort kleding die bij hun in de winkel hangt: van een goede kwaliteit, milieu- en mensvriendelijk geproduceerd of good old vintage.

 

De Lena Chic, Mix and Match en de Urban Scandinavian

Omdat Lena veel vintage verkoopt, hangt er van veel kledingstukken slechts een maat.Van de collecties van de duurzame merken (o.a. Fillipa K, Kuyichi) en jonge ontwerpers (iNDiViDUALS, Alexandra Frida) zijn er soms ook meerdere maten verkrijgbaar. Als ik zo rond kijk, zou ik vanuit alles wat hier hangt flink uit mijn comfort zone kunnen gaan. Op mijn vraag of de inkoop gedaan wordt met een bepaald type vrouw in gedachten knikt verkoopter/styliste Juultje. ‘Drie types zelfs. De Lena Chic, die gaat voor elegant en tijdloos. Dan de Mix and Match, deze vrouw durft wat meer te experimenteren met bijvoorbeeld verschillende prints op elkaar en de Urban Scandinavian, die houdt van comfort en een minimalistische uitstraling.’ Qua leeftijd hangen de abonnees volgens Juultje zo tussen de zeventien en vijfenvijftig jaar. ‘Boven een bepaalde leeftijd hebben dames minder behoefte om eens iets nieuws uit te proberen. Maar we hebben er ook wel een paar van boven de zestig in ons bestand die af en toe graag iets totaal anders willen’

 

Ook online verkoop, maar geen pakketjesafval

Wil je een kledingabonnenment bij Lena, dan kan je kiezen uit vier opties. Hoe duurder het abonnement, hoe meer kleding je in huis mag hebben liggen. Kies je er een van vijfentwintig euro per maand dan zijn dat gemiddeld twee kledingstukken. Pas als je deze weer hebt ingeleverd, kan je weer iets anders lenen. Dit kan je zo vaak doen als je zelf wilt. Woon je in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem of Rotterdam dan kan je ook kostenloos online bestellen. De kleding wordt dan gestuurd naar een zogenaamd Swappoint, gehuisvest in een winkel. Alle bestellingen worden dan in één bups naar zo’n punt gestuurd. Zo onstaat er geen afval van allemaal losse pakketjes. Woon je buiten deze steden of wil je het gewoon naar je huis laten sturen dan zijn de verzendkosten voor jou. Eenmalig iets lenen kan ook. Dit kost acht euro, plus eenmalig tien euro inschrijfkosten.

 

   

Thee drinken en eerlijk advies

Waarom is het los gezien van het duurzame, financiële en afwisselende aspect een goed idee om een abonnement te nemen bij Lena? Suzanne: ‘omdat mensen door zo’n abonnement vaak langskomen, krijg je vaak een goede band met ze. Ze drinken een kopje thee, kletsen een beetje en ondertussen kijken ze rustig rond. De sfeer is dus wat gemoedelijker dan bij een reguliere winkel. Ook is hier elke laatste vrijdag van de maand een styliste aanwezig. Je kan als abonnee dan van te voren een half uurtje van haar tijd boeken. Niet heel lang, maar het is gratis en ze kan je toch op wat nieuwe ideeën brengen. Wat nog een voordeel is in vergelijking met normale winkels is, is dat wij geen dingen hoeven aan te smeren, omdat mensen een abonnement hebben en dus al hebben betaald. Hierdoor kunnen we het eerlijk zeggen als iets niet mooi staat. Iets wat mensen toch wel fijn vinden.’

 

Iets voor mij?

Of ik nu zelf een Lena-ganger word? Ondanks dat ik het een fantastisch concept vind, de dames in de winkel erg aardig zijn en een abonnement ook zeker niet duur is, passen de collecties helaas niet echt bij mij als persoon. Ok, ok: ik wilde eens wat anders, maar in mijn geval was het iets te veel out-of-the-box. Oftewel: er huist geen Lena Chic, Mix and Match of Urban Vintage in mij. Sommige items vond ik zeker mooi, maar mijn abonnement zou ik er maandelijks niet uit halen .Wél houd ik Lena in gedachten voor als ik één keer iets heel anders wil voor een feest of een andere speciale gelegenheid. Iets heel anders, maar wel zwart waarschijnlijk. Tsja..

 

Van jaren 80 Disco naar eco Vintage, het duurde even.
Tweedehands kledingkast

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.