Tweedehands kledingkast
Een aantal jaren terug kocht ik voor het eerst een bloesje in de kringloop, en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Het was een geblokt bloesje, van goede kwaliteit, sloot precies aan bij mijn smaak en zat als gegoten. Naast dat het een ontzettend leuk kledingstuk was, was het ook nog maar eens twee euro.
Inmiddels bestaat het grootste gedeelte van mijn kledingkast uit kleding die ik tweedehands heb gekocht, of heb gekregen van vrienden. Daarnaast heb ik momenteel nog kledingstukken die ik ooit heb aangeschaft bij grote ketens maar dit zijn vaak stukken die niet van de beste kwaliteit zijn, en ook niet altijd even lekker zitten.
Naast dat het goedkoop is om bij een kringloop te winkelen voor leuke kleding, vind je er vaak kwaliteitsstukken en het is nog duurzaam ook. Zo hoeft er geen nieuwe kleding geproduceerd te worden en krijgt iets wat al bestaat een tweede leven. Het hoeft hierdoor niet op de vuilnisbelt te belanden, en zelf vind ik het ook altijd wel leuk om met een uniek kledingstuk thuis te komen.
Maar hoe vind je nou leuke kleding in een kringloop?
Vaak hoor ik van vrienden dat ze het knap vinden dat ik zo makkelijk kleding kan vinden in de kringloop, en nu moet ik ook wel zeggen dat mijn kledingsmaak het soms makkelijker maakt om dingen te vinden. Zo houd ik van wat ouderwets aandoende bloesjes, lange zomerjurken en comfortabele truien die ik altijd makkelijk weet te vinden, maar toen ik net begon met het zoeken naar kleding in kringlopen was dit voor mij ook even wennen en kwam ik soms ook met dingen thuis die ik niet altijd droeg. Doordat het zo goedkoop is om tweedehands te kopen dacht ik vaak in de trant van “voor twee euro kan ik het best uitproberen.”
Het resultaat hiervan was dat mijn kledingkast op een gegeven moment uitpuilde van de spullen, terwijl ik maar een fractie droeg van wat ik bezat. Ik bezit nog steeds best veel kleding, maar let tegenwoordig wel beter op wat ik aanschaf. Ik heb voor mezelf een lijst opgesteld waarvan ik vind dat de kleding aan moet voldoen voor ik het mee mag nemen. Dit zorgt ervoor dat ik alleen nog met dingen thuis kom die ik ook echt aan zal doen en waar ik veel aan zal hebben. Ik wil deze lijst dan ook graag delen met mensen, het zijn punten die ik in mijn achterhoofd houd, een soort eisen waar kleding voor mij aan moet voldoen en ik raad het ook aan om voor jezelf ook zo een soort lijst in je achterhoofd te houden als je tweedehands kleding wilt gaan kopen.
Dit zijn mijn punten:
- Past het goed? Als ik mijn armen omhoog doe is het shirt dan bijvoorbeeld niet te kort, knelt het nergens, voelt de stof fijn, en past het bij mijn lichaamsbouw? Dit zijn dingen waar ik op let om te voorkomen dat het niet achter in mijn kledingkast verdwijnt omdat het net niet lekker zit.
- Is het mijn smaak? Soms vind je een prachtig kledingstuk, maar past het niet helemaal binnen je smaak. Zo kan een nauwsluitende jurk heel mooi staan, maar ik voel me er vaak niet comfortabel in waardoor het niet gedragen zou worden. Liever heb ik een loszittende soepjurk. Een kledingstuk moet voor mij aanvoelen alsof het voor mij bedoeld is.
- Heb ik gelegenheden waar ik dit naar aan kan? Ik heb niet iedere maand een formeel feest waar ik een leuk cocktail jurkje naar aan zou kunnen doen dus is het niet logisch om er vijf in mijn kast te hebben hangen. Ik heb een aantal nette kledingstukken maar let erop dat ik er niet meer aanschaf dan ik nodig heb.
- Is het geschikt voor mij? Hiermee bedoel ik dat ik oplet dat het aansluit bij mijn leeftijd, maar ook bij het leven wat ik leid. Door mijn studie en werk heb ik veel meer aan comfortabele kleding dan aan een nette kokerrok. Ook probeer ik kleding te vinden die er netjes uitziet, want ik probeer me voor te bereiden op een professioneel leven na mijn studie en ga bijvoorbeeld maar weinig uit.
Deze punten zijn voor mij persoonlijk altijd heel belangrijk, maar iedereen zal waarschijnlijk andere eisen hebben waar kleding aan moet voldoen. Door deze voor jezelf in je achterhoofd te houden zorg je er voor dat je alleen thuiskomt met kleding waar je ook echt blij mee bent, en veel uit zult kunnen halen.
Mijn naam is Simone, ik ben recent afgestudeerd, en ik probeer al een aantal jaren milieubewuster en duurzamer te leven, en sinds kort ook zero waste. Dit is voor mij een zoektocht, en telkens ontdek ik weer nieuwe manieren waarop ik net iets duurzamer kan leven. De afgelopen jaren neem ik milieubewust leven steeds serieuzer, zo heb ik me dus uiteindelijk ook verdiept in zero waste leven en hoe ik deze levensstijl voor mij kan laten werken. Dit is niet altijd makkelijk als student, daarnaast werkende, met een onregelmatig schema en soms ook niet wetende hoe mijn dag gaat verlopen. Het is een zoektocht, maar langzaam maar zeker vind ik er steeds meer mijn weg in.
NO COMMENTS