Jouw eerste stappen naar eerlijke & duurzame kleding

Dat er veel mis gaat in de kledingindustrie, weten we eigenlijk allemaal wel. Onze honger naar steeds weer iets nieuws om aan te trekken gaat ten koste van degenen die onze kleding maken. En oh ja, ook het milieu heeft het zwaar met onze koopdrift.

 

Maar het kan ook anders! Het is nu Sustainable Fashion Week. Eerlijke en duurzame modemerken presenteren hun collecties en overal in het land zijn activiteiten te bezoeken. Het perfecte moment om ons eigen kleedgedrag onder de loep te nemen. Wil jij wel een verantwoorde kledingkast maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag op weg.

 

          

 

Wat is eerlijke en duurzame kleding?

Met de termen ‘fair’  en ‘duurzaam’ wordt rijkelijk gestrooid in de modewereld en de invulling van deze begrippen verschilt nogal per merk en winkel. Laat ik daarom beginnen met wat de termen volgens mij (zouden moeten) inhouden:

 

Fair fashion

Fair Fashion betekent voor mij dat de kleding gemaakt is onder veilige omstandigheden en voor een eerlijk salaris waarvan iemand kan rondkomen. Een leefbaar loon wordt dat meestal genoemd. Dat geldt dus voor iedereen in de keten: van de katoenplukker tot degene die de laatste knoop op mijn blouse zet en natuurlijk ook de persoon die het kledingstuk aan mij verkoopt.

 

 

Sustainable fashion

Duurzaamheid is wat complexer. Het gaat vooral om het verkleinen van de impact die jouw kleding heeft op de aarde. Dat kan op allerlei manieren: minder gebruik van water, energie en chemicaliën bij de productie, recycling van materialen, betere kwaliteit (hoe langer het meegaat, hoe minder vaak je iets nieuws nodig hebt), het niet gebruiken van dierlijke materialen (dieren houden vreet energie en water en geeft veel CO2-uitstoot) en ga zo maar door.

Duurzaamheid en eerlijkheid hangen trouwens nauw samen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen hoe eerlijk het is als degene die jouw kleding verft tot zijn nek in de chemicaliën staat of waarom jouw spijkerbroek – waar zo’n tienduizend liter water in verstopt zit – op de droogste plekken op aarde wordt gemaakt.

Duizelt het je al van alle aspecten om op te letten? Dat is helemaal niet erg. Dat er zoveel misgaat in de kledingindustrie, betekent ook dat je met een paar kleine stappen al een hoop kunt verbeteren!

 

    

 

5 Tips voor de start van een verantwoorde garderobe

1. Begin met wat jij het belangrijkst vindt
Merken en winkels kunnen niet bestaan zonder jouw geld. Met elke aankoop die je doet, stem je met je portemonnee voor een wereld zoals jij die graag ziet. Waar wil je aan bijdragen? Wat wil je niks mee te maken hebben? De keuze is aan jou. Als je weet wat jij belangrijk vindt, is het veel makkelijker om kleding, merken en winkels te vinden die bij jou principes passen. Maak een lijstje en ga daarmee aan de slag. Voor mij moet kleding bijvoorbeeld óf eerlijk gemaakt óf tweedehands zijn. Maar als jij je eerst wilt richten op dierenleed of het uitbannen van microplastics in je kleding, is dat ook prachtig. Door prioriteiten te stellen, raak je niet overweldigd en gaat het groene balletje vanzelf rollen.

 

2. Maak gebruik van de kennis van anderen
Je bent niet de eerste die betere kleding wil dragen. Er is al een heleboel bekend en uitgezocht. Zo doet Rank a brand grondig onderzoek naar de productieprocessen van kledingmerken, is Project Cece het winkelplatform voor eerlijke merken en vindt je op Naoki een lijst van groene bloggers die zich met fair fashion bezighouden. Ook zijn er steeds meer winkels en webshops (overzicht KouweKleren en overzicht GRN United) die uitsluitend eerlijke en duurzame kledingmerken verkopen. Zij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan en zijn dus het perfecte startpunt op zoek naar betere merken die bij jouw stijl passen.

 

3. Draag wat je hebt
Niet de meest spannende tip, maar de meest duurzame omgang met je kleding blijft gewoon het opdragen van de kleding de je al hebt. Zo gaan alle grondstoffen, energie en waarschijnlijk helaas ook ellende die in jouw broek of trui gestopt zijn in elk geval niet verloren.Probeer je vóór je toekomstige aankopen doet te verdiepen in je eigen stijl. Wat draag je echt graag? Waarom zijn je favoriete kledingstukken zo ultiem fijn? Daarop kun je verder bouwen, zodat je minder miskopen zult doen.

 

      

 

4. Draag tweedehands

Dit is en blijft de ultieme tip voor het verduurzamen van je kledingkast. Door tweedehands te kopen, draag je niet bij aan de enorme kledingberg die onze aarde verstikt. Bovendien is het een fijne manier om toch vertrouwde, maar niet zo eerlijke merken te blijven kopen zonder zaken te sponsoren waar je niet achter staat.Er is voor iedereen een manier om tweedehands te kopen. Houd je niet van struinen door een kringloopwinkel? Maak een tour langs de goed gesorteerde vintagewinkels in je woonplaats of zoek je heil online. Daar vind je ook alles, van retro kleding tot mainstream merken op platforms als United Wardrobe. Of ruil simpelweg je kleding met vrienden! Een kledingruil is zo geregeld.

 

5. Wees lief voor jezelf
Het is geweldig dat je stappen wilt zetten, maar alles in een keer veranderen is niet altijd realistisch. Soms vind je dat ene kledingstuk echt niet fair of tweedehands of is het niet duidelijk wat de duurzaamste optie is. Zo lang je doordacht koopt en zuinig op je spullen bent, is dat sowieso al veel duurzamer dan meewaaien met de wegwerpmode. Geef niet op om dat het niet perfect gaat, maar doe een dansje om wat wel lukt en houd vrolijk vol. Daar heeft de wereld veel meer aan!

 

Dit is een gastblog van Hermien. Hermien is 27 jaar en draagt sinds drie jaar fair en tweedehands kleding. Op haar blog KouweKleren deelt ze de talloze manieren om je stijlvol en verantwoord te kleden.

Foto door: Iris Zaagman

 

DSFW biedt duurzame ontwikkelingen, -innovaties en Young Designers een podium
Openingsshow DSFW - Een korte terugblik
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.