Capsule Wardrobe: met dit stappenplan ben je binnen twee uur klaar!

In de oktober modemaand ging dan eindelijk de kogel door de kerk: ik ging aan de slag met een capsule wardrobe. Ondanks de argumenten waarmee ik mezelf had overtuigd om aan de slag te gaan, duurde het toch nog even voor ik van mijn voornemen een actie maakte. Waarom? Omdat ik dacht dat het behoorlijk veel tijd zou kosten om de kledingstukken te selecteren én ik het een lastig idee vond om kledingstukken weg te doen die ik nog in goede staat zijn.

 

In wat minder mooie woorden: ik had last van uitstelgedrag en bleef hangen in redenen om het niet te doen. Daarom besloot ik het samenstellen van de capsule in stappen te doen en mezelf een tijdslimiet op te leggen. Het stappenplan dat ik hiervoor heb gebruikt én hoeveel tijd het me uiteindelijk heeft gekost lees je hier.

 

STAP 1: Bepaal je doel en je tijdslimiet (10 minuten)

In mijn vorige blog bepaalde ik al m’n richtlijn om aan de slag te gaan met m’n najaarscollectie: vijf paar schoenen, zes broeken, twee rokken, zeven shirts of tops, drie blouses, vier jurken, twee jassen en vier colberts/vesten. Om te voorkomen dat ik in een soort eeuwige twijfelmodus blijf hangen stel ik mezelf een tijdslimiet: ik ga maximaal twee uur besteden aan het bereiken van m’n doel en in deze tijd wil ik de 33 items selecteren. Dat betekent dus dat ik nog niet in die tijd besloten hoef te hebben wat ik met de overgebleven items ga doen, dat haalt wat druk van de ketel.

 

STAP 2: Haal alle kleding uit je kast (10 minuten)

Ja je leest het goed, ik heb ALLE kleding uit m’n kast gehaald en vervolgens per categorie gesorteerd. Dus shirts, vesten, jasjes en blouses bij bovenstukken, broeken en rokken bij onderstukken en nog een overige categorie voor jurken en pakken. Het is uitermate verrassend om te zien hoeveel kleding je hebt als je dit doet. In het verleden heb ik al aardig geminimaliseerd, maar nu ik het op m’n bed zie liggen wordt pas echt duidelijk hoeveel het écht is. Ook hangt normaliter een deel van m’n kleding en ligt de rest op stapels, het samenvoegen geeft voldoende overzicht om met de volgende stap aan de slag te gaan.

 

 

STAP 3: Haal de seizoensitems van andere seizoenen eruit (10 minuten)

Want: najaarscollectie. Een korte broek is wellicht een essential in de zomer, maar met een temperatuur onder de twintig graden wat minder interessant. Deze stap deed me denken aan vroeger toen ik eigenlijk maar twee seizoenen kende: zomer en winter. Elk half jaar paste ik dan m’n kleren aan onder toeziend oog van m’n moeder en bepaalden we welke nog goed waren, welke we gingen doneren en welke nieuwe items nodig waren om de garderobe compleet te krijgen. Vroeger vond ik dat best wel suf, maar achteraf gezien: it makes total sense, thanks mum!

 

STAP 4: Kies per categorie je favoriete items en vul vervolgens aan (45 min)

Door m’n favorieten te kiezen had ik al de ‘maximale hoeveelheid’ van sommige categorieën: vier jurken, zes broeken, vier colberts/vesten en twee rokken. De kledingstukken die overbleven gingen dus op de dit-seizoen-ff-niet stapel. Vervolgens kon ik de blouses, tops en shirts zo kiezen dat deze veelzijdige setjes konden vormen met de al eerder gekozen kleding. Tot slot koos ik vijf paar schoenen en twee jassen en m’n herfstgarderobe was compleet!

 

Capsule wardrobe

 

En na minder dan twee uur (!) was dit het resultaat: 33 items in mijn kast die m’n nieuwe herfstgarderobe sturen. In plaats van een overvolle plank (de onderste legplank is van mij, vriendlief heeft wat meer kastruimte nodig) heb ik nu twee overzichtelijke stapeltjes en ook in het hang-gedeelte heb ik meer overzicht. Het opvallende was dat ik meteen over allerlei kledingcombinaties na begon te denken die ik normaliter niet maak. Minder kleding zorgt dus blijkbaar voor instant creativiteit.

 

Het enige wat resteert is een stapel met kleding die de capsule niet heeft gehaald. Een deel daarvan wil ik best afscheid van nemen, maar een ander deel heb ik geëlimineerd omdat ze niet bij het komende seizoen passen. Ondanks dat ik vóór het loslaten van spullen ben die je niet gebruikt, vind ik het ook zonde om goede en mooie kleding weg te doen die ik in een volgend seizoen weer wil dragen. Sinds ik namelijk weet hoe slecht kledingproductie eigenlijk is voor mens en milieu, heb ik het voornemen om de kleding die ik koop helemaal af te dragen.  De seizoensitems besluit ik daarom in een bewaarbak te doen tot over drie maanden weer aan de slag ga met m’n volgende capsule wardrobe. De rest ga ik doneren of verkopen.

 

Nu ik achteraf het proces beschouw, was het eigenlijk geen rocket science. Toch bleef ik er een beetje tegenaan hikken om het dan eindelijk écht te gaan doen. Dit stappenplan heeft me structuur geboden om toch door te zetten. Ik ben namelijk serieus nieuwsgierig welke voor- en nadelen zo’n capsule wardrobe met zich mee gaat brengen. Ik commiteer me aan deze wardrobe voor de komende drie maanden (dus tot februari), daarna ga ik het evalueren en besluiten of dit voor mij werkt. I’ll keep you guys posted!

 

Puur Geknipt – De Duurzame Kapper
Hoe doe je groen tijdens de feestdagen? 7 tips
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.