De minimalistische wardrobe: Go Project 333

Minimalisme gaat over het leven van een betekenisvol leven. Het kent in feite twee stappen: (1) stel vast wat jij belangrijk vindt en (2) elimineer de rest. Dit klinkt in theorie vrij overzichtelijk, maar in nu ik het toe probeer te passen in mijn dagelijkse leven loop ik regelmatig tegen wat pittige dilemma’s aan. Op GRN United is het deze maand ‘duurzame mode’ maand en dat zette me aan het denken over één van m’n meer recente dilemma’s: de inhoud van mijn kledingkast. Mijn kledingkast is door mijn recente inspanningen om te ontspullen al flink geslonken, maar minimalistisch of duurzaam valt het nog niet bepaald te noemen. De centrale vraag: wat is het alternatief?

 

 

Het simpele -en flauwe- antwoord dat vriendlief hierop gaf is uiterst straightforward: ‘’Doe de helft van je kledingkast in een vuilniszak en doneer het aan een goed doel, doei kleding, hallo ruimte.’’ Echter, dat vindt mijn (modieuze) minimalistenhart iets te spannend. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat ik voldoende verschillende setjes kleding over te houden die ik zowel zakelijk als privé graag wil dragen. Ook merk ik dat ik moeite heb met het loslaten van kleding die ‘nog niet afgeschreven’ is. De kledingstukken die me niet meer passen of die versleten zijn heb ik onlangs al gedoneerd voor hergebruik of recycling en zoals ik het zie zijn de items die nu nog in m’n kast hangen nog netjes, passend en van prima kwaliteit.   

 

Toch zijn dit niet genoeg redenen om het onderwerp ‘kledingkast’ dan maar van m’n minimalistische wensenlijstje te schrappen. Eén van de redenen dat ik minimalisme zo interessant vind, is dat het me focus geeft. Die focus word ik blij van. Als ik voor m’n kledingkast sta voel ik me niet blij. Dat komt omdat er geen focus is. Mijn kledingkast is een allegaartje: de afzonderlijke items vind ik mooi, maar ze passen lang niet allemaal even goed bij elkaar en ondanks de hoeveelheid items heb ik toch vaak het gevoel dat ik niks heb om aan te trekken. Steeds vaker lees ik over de ‘capsule wardrobe’, die dit soort issues verleden tijd zou maken. De grote vraag is: wat is het nu eigenlijk?

 

 

Capsule wardrobe

Het blijkt dat er allerlei definities van een capsule wardrobe in omloop zijn, maar ze hebben allemaal gemeen dat je ongeveer dertig kledingstukken bezig die goed bij elkaar passen, zodat ze onderling goed te combineren zijn. Sommige mensen wisselen (een deel van) die dertig items per seizoen om voor andere seizoensgebonden items. Hun kast bevat dus telkens ongeveer dertig items, terwijl ze eventuele extra (seizoensgebonden) kleding bewaren buiten het zicht.

Vooral dat laatste, het bewaren, bevalt me wel op dit punt. Ik ben groot voorstander van loslaten, maar het is natuurlijk niet bepaald duurzaam om elk seizoen opnieuw een jas te kopen omdat je de jas van vorig jaar weg hebt gedaan. Duurzame mode betekent voor mij niet alleen het kopen van duurzame merken, het betekent vooral het niet kopen van items. Het meest duurzame kledingstuk is immers het niet-geproduceerde kledingstuk. Met deze gedachte in het achterhoofd ga ik dus aan de slag: ik ga het gewoon doen, zo’n capsule wardrobe!

 

Na een uur voor m’n kast te hebben doorgebracht, wat kleding op stapeltjes gelegd te hebben en vervolgens weer terug te hangen in de kast, constateer ik dat ik niet echt weet waar ik moet beginnen. Hoe bepaal je nu welke items ‘goed genoeg’ zijn voor in de wardrobe? En hoeveel shirts heb je eigenlijk nodig ten opzichte van broeken? En wat nu als het weer ineens omslaat? Gelukkig biedt het Internet de uitkomst: er blijken allerlei bloggers te zijn (kijk bijvoorbeeld eens op de website van Growthinkers of Naoki) die de overstap al hebben gemaakt naar een compactere kledingkast.

 

Project 333

Eén specifiek voorbeeld dat me erg aansprak was dat van Project 333. Dit is een project dat is opgezet door Courtney Carver, die klaar was met een leven vol stress en haar volle kledingkast. Ze koos 33 items uit haar kast en droeg drie maanden enkel deze kledingstukken. Haar ervaringen gingen viral en inmiddels staat Youtube vol met filmpjes van haar volgers. De filmpjes maken me enthousiast én bieden vaak concrete handvaten om aan de slag te gaan. Mijn richtlijn om aan de slag te gaan voor m’n najaarscollectie: vijf paar schoenen, zes broeken, twee rokken, zeven shirts of tops, drie blouses, vier jurken, twee jassen en vier colberts/vesten. Doe je mee?

Project badkamer - Ontspullen en verduurzamen
Elk kledingstuk heeft een eigen identiteit
2 COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.