Elk kledingstuk heeft een eigen identiteit

Er komen veel handen aan kleding te pas en iedereen in de productieketen verdient een eerlijk loon, de boer die katoen verbouwt, de arbeider die de ruwe stof maakt, de spinner die garen maakt en de naaister in het atelier. Een leefbaar loon is een mensenrecht, maar de meeste kledingarbeiders verdienen nog steeds te weinig om van te leven. Uitbuiting van mensen en bronnen zijn helaas twee grote problemen van de mode-industrie. Werkdagen van 12 uur zijn heel normaal, kledingfabrieken staan op instorten en zijn brandgevaarlijk, het werken met machines en chemicaliën is vaak riskant en ongezond en kinderarbeid komt nog vaak voor, zowel bij het in elkaar zetten van de kleding als bij het plukken van katoen.

 

Katoenteelt tekent voor ruim 2,5% van het wereldwijde waterverbruik. De teelt van een kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. Verven van een kilo textiel kost gemiddeld 100 liter water. Zomaar een paar voorbeelden uit de mode-industrie, die naast olie de meest vervuilende industrie van de wereld is.

 

Met deze kennis in het achterhoofd wordt de vraag van wat er bij het vervaardigen van een kledingstuk allemaal komt kijken alleen maar groter. Ik heb dan ook besloten om een dagboek bij te houden over een rode jurk die in mijn kast hangt. Waar komt het vandaan en wat komt er allemaal bij kijken voor het vervaardigen van deze jurk? Beginnende bij de kledinglabel, want daar staat made in Bangladesh op. Dat betekent niet automatisch dat ik direct meewerk aan kinderarbeid of mede verantwoordelijk ben voor de slechte arbeidsomstandigheden waarom mijn stukje textiel is gemaakt of toch wel? Maar hoe kom ik daar achter en kan ik er überhaupt achter komen? En hoe weet ik nu zeker of mijn kleding smetteloos is van schendingen van mensenrechten en natuur?

 

 

Duurzame mode is geen trend, maar de toekomst

Als je echt wilt dat je kleding smetteloos is van schendingen van mensen en natuur dan lijken duurzame merklabels een goede optie. Labels die staan voor kwaliteit, goede werkomstandigheden, geen kinderarbeid, eerlijke handel en natuurlijke grondstoffen. Kortom eerlijke kledingstukken, die je zelf maakt of een familielid, de lokale klerenmaker, of merken die gaan voor duurzaam en bewust ondernemen.

 

Geen enkel merk is al door en door schoon, maar sommige merken werken wel hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

 

Een andere optie is het kopen van vintage kleding of kleding ruilen tijdens de kleding swap. Je weet dan echter nog niet of je eerlijke kleding in handen hebt, maar het is wel zeker dat de keten langer wordt en we minder weggooien en hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is!

 

De minimalistische wardrobe: Go Project 333
DSFW biedt duurzame ontwikkelingen, -innovaties en Young Designers een podium
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.