10 voordelen van vegan zijn

Veganisten, rare snuiters. Waarom zou je dat willen zijn? Want wat mis je toch veel als vegan!

 

Zo op het eerste gezicht kunnen niet-veganisten misschien alleen maar nadelen verzinnen, omdat je zo veel niet meer eet. Om je een andere kijk op de zaak te geven, deel ik vandaag juist 10 voordelen van vegan zijn! Want wist je dit eigenlijk al?

 

 

1. Je kunt het vlees- en vleeswarenschap in de supermarkt overslaan.

En dat is een groot schap! Heel eerlijk, vervolgens blijf je wel weer bij het schap met de vleesvervangers treuzelen, maar toch is dat iets minder uitgebreid. Scheelt toch weer tijd hè.

 

2. Hetzelfde geldt voor het kaas- en zuivelschap, de vegan kaasjes en andere plantaardige zuivel niet meegerekend.

Je loopt er met een grote boog omheen, en kunt zo een groot gedeelte van de winkel afsnijden.

 

3. In een restaurant heb je snel je keuze gemaakt.

Als ik in een restaurant naar een vegan gerecht zoek, ben ik vaak snel klaar. Eén optie, hooguit twee? Da’s makkelijk kiezen! En als er helemaal niets op de kaart staat, kun je vaak een vegetarische optie wel zodanig aanpassen dat hij plantaardig wordt. Voor vegans geen gesnuffel tussen al het gebraad!

 

4. Je hoeft je niet meer zo druk te maken over fipronil en andere bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

De meeste ziekmakende bacteriën komen namelijk in dierlijke producten voor. Natuurlijk blijft hygiëne een vereiste, maar de kans op besmetting is véél minder groot.

 

5. Taartjes afslaan was nog nooit zo gemakkelijk.

Trakteert er iemand op taart waarin ei of melk verwerkt zit? Nee, dank je. En nee, niet omdat ik wil afvallen of minder suiker wil eten, maar omdat ik geen dierlijke producten eet. En nee, dit kost totaal geen moeite. Geen leed in mijn lijf.

 

6. Je bent behoorlijk exotisch en daarom interessant.

Oeh, vegan? Waarom dan? En sinds wanneer? Hoe houd je dat vol? Wat doe je dan met <vul in>? In veel gevallen kennen mensen geen veganisten, en dus ben je plotseling razend interessant. En heb je meteen een gespreksonderwerp waarover je gepassioneerd kunt praten!

 

7. Geen after dinner dips meer!

Vlees en andere dierlijke producten vallen veel zwaarder op de maag dan plantaardig eten. Dus eet je plantaardige voedsel gewoon totdat je vol zit, en daarna kun je nog een prima gesprek voeren, rondje wandelen, of spelen met de kinderen. Je ligt niet automatisch voor pampus op de bank, omdat je eten je naar beneden duwt.

 

 

8. Je veroorzaakt geen dierenleed.

Vrij voor de hand liggend misschien, maar het is wel een voordeel. En in de ogen van veganisten een gróót voordeel. Het betekent dat je zonder schuldgevoel al je eten naar binnen kunt werken, omdat je niet hebt bijgedragen aan leed dat voor jouw eten nodig was. Hoe fijn is dat!

 

9. Je stoelgang wordt beter.

Je hebt vezels nodig voor een goede stoelgang. Veel vezels. Meer dan we gemiddeld eten. Maar in vlees en dierlijke producten zitten geen vezels. 0. Dat schiet dus niet op. Als vegan eet je plantaardige producten in hun plaats, die wél vezels (en vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, en nog veel meer gezonde inhoud) bevatten. Essentieel voor een blij bezoek aan het toilet.

 

10. Je eet niet zo snel te veel.

Plantaardig eten bevat minder calorieën dan dierlijk eten. Je kunt dus gerust eten tot je vol zit, zonder dat je bang hoeft te zijn de volgende dag een kilo meer te wegen. (Vegan junkfood niet meegerekend natuurlijk.) Ook geen schuldgevoel naar je eigen lichaam meer dus. Bonus!

 

 

Had jij al wel eens stil gestaan bij deze voordelen? Misschien helpen ze jou om plantaardig eten (vaker) een kans te geven. Go for it! And eat those veggies 🙂

7 tips voor een duurzame tuin
10 groenten die het goed doen in potten en bakken
1 COMMENT
  • Loes januari 26, 2019

    fipronil is geen bacterie en veroorzaakt ook geen voedselvergiftiging. (door het woordje ‘andere’ staat dat bij nummer 4 )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.