Het effect van vliegen op het milieu

Als je ons een beetje kent, weet je dat we gek zijn op reizen. Iets wat helaas niet altijd goed samen gaat met het verminderen van je footprint. Omdat wij het reizen niet willen en kunnen laten, proberen we ons bewust te zijn van keuzes die we maken. Zo kan je natuurlijk zo veel mogelijk kiezen voor de fiets en het openbaar vervoer, zoals de trein en de bus. Maar als je bijvoorbeeld graag naar Zuid-Amerika of Azië wil, dan wordt dit toch wat lastig en is het vliegtuig de makkelijkste optie voor de reis naar het land zelf. Vandaag willen we even stil staan bij het effect van een vliegreis op onze mooie planeet en willen we je meer vertellen over de keuzes die je hebt.

 

 

Vliegen

Van kleins af aan zijn wij, met onze ouders, lange reizen gaan maken. We weten dus niet beter, dan dat de optie er is om te vliegen. Pas op latere leeftijd zijn wij ons meer bewust geworden van het effect op het milieu. Zoals je waarschijnlijk wel weet, vliegen vliegtuigen meestal op kerosine. Bij de verbranding hiervan komen broeikasgassen vrij. Daarnaast zorgen vliegtuigen voor de vorming van wolken, welke het broeikaseffect schijnen te versterken. Vliegen belast het milieu 7-11 keer zoveel als dezelfde reis per trein en 2-4 keer zoveel als met de auto (zonder caravan). Behoorlijk veel dus. Het verschil is met name op kortere afstanden het grootst. Wel willen we een kritische kanttekening plaatsen bij deze getallen. De onderzoeken zijn namelijk behoorlijk uiteenlopend in de resultaten. Hierover lees je meer in onze blog over dagelijks vervoer op onze eigen website.

 

 

Er zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van of aan het testen zijn met biobrandstof. Dit is beter voor het milieu, maar de keerzijde is wel dat de kosten hoger liggen dan de kosten van kerosine.

 

Waar kan je op letten?

Kies je toch voor het vliegen, dan zijn er verschillende dingen waar je op kan letten.

 

  • Kies voor een directe vlucht. Tussenlandingen zorgen namelijk voor een hogere milieubelasting. Is er geen directe vlucht beschikbaar? Kies dan de kortste route met de minste tussenstops.

 

  • Reis met openbaar vervoer van en naar het vliegveld.

 

  • Compenseer de uitstoot van je reis. Dit kan bijvoorbeeld door bomen te planten of te investeren in projecten waar energie mee bespaard wordt. Tegenwoordig kan dit vaak bij een luchtvaartmaatschappij zelf, al bij het boeken van je tickets. Wil je liever zelf op zoek naar een organisatie? Trees for All, Fair Climate Fund en Greenseat zijn goede voorbeelden.

 

  • Kies voor een ‘betere’ vluchtmaatschappij voor het miileu. Er is een Atmosfair Airline Index, die de 150 grootste luchtvaartmaatschappijen ingedeeld heeft in categorieën. TUI Fly, KLM en EasyJet behoren tot een van de schonere maatschappijen. Tot mijn grote verbazing behoren de Emirates en Singapore Airlines tot een van de minst schone maatschappijen.

 

  • Gedurende een lange vlucht krijg je ontelbaar veel drankjes. Deze worden telkens weer in een plastic bekertje geschonken en na één drankje weggegooid. Daarnaast is al het eten verpakt in plastic. Er zijn tegenwoordig ook maatschappijen die hier iets aan willen gaan doen, dus hopelijk dat dit snel opgepakt wordt door alle maatschappijen. Maar tot die tijd is een eigen hervulbare beker wellicht een goed idee.

 

Prijsvechters en chartervluchten

Daarnaast hebben we nog het punt met prijsvechters en chartervluchten. Zij belasten het milieu over het algemeen minder dan de lijnvluchten. Dit heeft vooral te maken met de ruimte per passagier. Deze is minder, doordat de stoelen dichter op elkaar staan. Hierdoor kunnen er meer mensen per vlucht mee en zijn de milieueffecten per persoon dus lager. Tegelijkertijd hoor je vaak dat deze organisaties niet goed omgaan met personeel en slecht betalen. Aangezien wij denken dat ook iets doen voor je medemens hoort bij een duurzame leefwereld, willen we niet al deze maatschappijen aanprijzen. Zoek dus goed uit wat voor organisatie het is, voor je een ticket boekt.


Heb jij een vakantie op de planning staan? Of wil je graag een reis maken, maar ben je hier nog over aan het twijfelen? Je kan tegenwoordig vrij makkelijk zelf uitrekenen wat jouw vakantie voor invloed heeft op het milieu. Doe dat hier!

 

Wil je nog meer weten over andere vormen van vervoer? We hebben ook een blog op onze eigen website over dagelijks vervoer. Lees deze hier.

De menstruatiecup – origami voor beginners
Mijn groene voornemens
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.