Regen in de moestuin

Nederland is het land van de regen. Gemiddeld komt er per jaar zo’n 800 milliliter regen uit de lucht vallen. Helaas is de regelmaat waarin de regen valt in Nederland heel onvoorspelbaar. Afgelopen zomer hadden we bijvoorbeeld een lange periode van droogte. Wil je je moestuin nog enigszins in leven houden, dan zul je water moeten bij sproeien. Nu kun je dit natuurlijk met leidingwater doen, maar eigenlijk is dat hartstikke zonde. In Nederland valt namelijk regenwater genoeg waarmee je fijn je moestuin kunt bewateren. Maar hoe sla je dit nou op?

 

Regenwater opslaan in de tuinkas

Het opvangen van regenwater is een slimme en duurzame oplossing. Het is beter voor het milieu én scheelt het in je portemonnee. Regenwater opvangen is zo gemakkelijk, dat eigenlijk iedereen het zou moeten doen!

In mijn eigen moestuin heb ik ervoor gekozen om het regenwater van mijn tuinkas op te vangen. De tuinkas is 2 bij 3 meter groot en aan de achterkant heb ik een wijnvat, omgebouwd naar een regenton, staan. Via een regenpijp stroomt het regenwater zo mijn regenton in. Maar liefst 150 liter gaat er in dit prachtige wijnvat! Een echt pronkstuk in mijn tuin. Samen met een aantal hekjes vormt het wijnvat de omheining van mijn kippenren, een handige extra functionaliteit dus! In periodes van droogte of om extra te bewateren, haal ik simpelweg met een grote gieter water uit de regenton. Mijn planten binnen geef ik ook regenwater. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het ook beter voor de plant, omdat regenwater minder kalk en meer mineralen bevat. In periodes van echte, langdurige droogte merk ik toch wel dat het regenwater in mijn regenton snel op is, dan ben ik helaas toch aangewezen op het leidingwater uit de kraan.

 

Regenwater opslaan via de regenpijp

Een andere optie op regenwater op te slaan, is een regenton aansluiten op de regenpijp van het huis. Met deze simpele oplossing vang je ook veel water op! Helaas was deze oplossing bij mijn huis niet mogelijk.

Er zijn natuurlijk ook grotere oplossingen, zoals het plaatsen van een ondergrondse tank of het compleet afkoppelen van het riool. Op deze manier laat je al het regenwater terugstromen in je tuin en op bepaalde plekken weer de grond in stromen. Je tuin moet hier echter wel geschikt voor zijn!

 

Vang jij al regenwater op in je tuin? Of ben je in de toekomst van plan om ook regenwater op te vangen? Laat het ons weten!

Mijn voordelen van een moestuin – Floorsmoestuin
Insecten hotel maken
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.