Zeven redenen om een moestuin te beginnen

Moestuinieren is hot. Overweeg je zelf een moestuin te beginnen maar twijfel je nog over je beslissing? Om je een beetje over de streep te trekken geef ik je zeven redenen om een moestuin te beginnen.

Het milieu

De milieuproblemen en de huidige stikstofcrisis geven het al aan, we zullen anders moeten leven als we de aarde willen behouden. Door zelf groente te kweken verspil je geen voedselkilometers en blijft je ecologische voetafdruk klein. Bovendien kan je in de moestuin van alles doen om de natuur te helpen. Leg een voedselbos aan, voer de vogels in de winter, gebruik geen giftige stoffen en recycle je tuin- en keukenafval tot compost.

 

Gezonde voeding

Steeds vaker ontstaan voedselallergieën, een gevolg van onze welvaart en voedingskeuze. Weten waar je voedsel vandaan komt en hoe het is bewerkt wordt steeds belangrijker. Gewassen uit de moestuin zijn gezond, onbespoten en bovendien hartstikke vers, vanuit de moestuin zo op je bord.

Niet te koop in de winkel

Natuurlijk hebben supermarkten een zeer ruime keuze aan groente en fruit, maar er zijn ook producten die niet in de winkel te krijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan snijbiet, die in de winkel niet te koop is omdat ze niet lang bewaard kan worden. Of de duizenden tomatenrassen die je als moestuinier kan kweken. Als je een tomaat uit eigen tuin hebt gegeten  vind je de tomaten uit de supermarkt echt niet lekker meer.

 

Sociale contacten

Of je nu een moestuin begint in de achtertuin of op een volkstuinencomplex, door zelf groente te telen zul je meer sociale contacten krijgen. Op een volkstuinencomplex zul je meer mensen spreken die allemaal dezelfde passie hebben. Elkaar helpen en ervaringen delen zijn grote voordelen. Maar ook de moestuin in de achtertuin bevordert je sociale contacten. Iedereen vind het leuk om zelfgeteelde groente te krijgen en “waar het hart van vol is loopt de mond van over”. Je hebt altijd iets te vertellen, haha.

Bewegen is gezond

Bewegen is gezond en maakt je hoofd leeg. Het maakt je fitter, geeft meer energie en een betere nachtrust. Tijdens het tuinieren maakt je lichaam gelukshormonen aan die zorgen voor ontspanning waardoor je je lekkerder voelt. Een uurtje tuinieren geeft dus niet alleen fysieke voordelen maar ook ontspanning in je hoofd.

Ontspanning

Door je hoofd leeg te maken tijdens het tuinieren ervaar je minder stress. Het stressniveau daalt zodra je met andere dingen bezig bent en buitenlucht helpt daar ook bij. Wat oogsten, even een omgewaaide bloemen vastbinden of water geven, het zijn allemaal klusjes waardoor je in het moment leeft. Daar kan geen meditatie tegenop. En als je na een uurtje tuinieren met de oogst naar huis fietst geeft dat een heel voldaan gevoel.

 

De opbrengst

Vroeger waren moestuinen bedoeld als nutstuin. Zonder tuin geen eten. Gelukkig is er veel veranderd. Zelf groente verbouwen is voor velen een keuze die zeker wel wat oplevert, want groente en fruit kopen is duur. Maar het is niet zo dat de opbrengst gratis is, want een moestuin kost ook geld. Denk aan de huur, zaai- en pootgoed kopen en aanschaf van gereedschap. Maar belangrijk is wat je er voor terug krijgt, alles vers uit eigen tuin en een geweldige natuurbeleving: onbetaalbaar.

Mijn duurzame kerstboom
Een moestuinplan maken doe je zo
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.