Zelf knoflook telen in je (moes)tuin of op je balkon: een simpel stappenplan
Ben jij ook zo gek op knoflook? Waarom dan niet zelf van die heerlijk geurende bollen telen? Je hebt er niet per se een moestuin voor nodig. Een bak of grote emmer in je tuin of op je balkon kan ook prima. Knoflook neemt namelijk niet veel ruimte in beslag. En het goede nieuws is: oktober is de perfecte maand om die teentjes de grond in te stoppen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je knoflook teelt.
Stap 1: maak de grond klaar
Als je een plekje in je moestuin of eigen tuin hebt, dan is het handig om je grond wat compost te geven voordat je de knoflook in de grond stopt. Het slimst is om de knoflook op ruggen, oftewel verhoginkjes, te telen (zie ook de video onderaan dit blog). Zo voorkom je dat de wortels van de knoflook gaat rotten als het langere tijd veel regent.
Teel je in een bak of pot? Doe er dan wat speciale moestuinmix in. Daar zit alles in wat groente nodig heeft. Zorg dat je bak of pot niet helemaal dicht is aan de onderkant, zodat het water goed kan weglopen.
Stap 2: koop knoflook
Je teelt knoflook door de losse tenen in de grond te stoppen. Ik koop altijd speciale knoflook bij een teler, maar je kunt ook gewoon knoflook uit de winkel pakken. Let er dan wel op dat het biologische is. Gewone supermarktknoflook kan namelijk behandeld zijn met een anti-uitloopmiddel. En dat uitlopen is natuurlijk juist wat je wilt.
Stap 3: stop de teentjes erin
Breek de bol open en kies de grootste tenen uit. Stop de teentjes met de punt naar boven in de grond. De meningen over de diepte verschillen nogal, maar ik houd tussen de 5 en 10 centimeter aan. Laat ongeveer 10 tot 15 centimeter tussen de teentjes zitten. Zo heeft elk teentje straks genoeg ruimte om een mooie, grote bol te worden. Na een paar weken komt de knoflook als het goed is boven.
Stap 4: geef water bij droogte
Meestal is watergeven niet nodig, aangezien onze Nederlandse herfst eerder te nat dan te droog is. Mocht het voor langere tijd niet regenen, geef de knoflook dan een beetje water. Staat je bak of pot onder een afdak op je balkon, geef dan wat vaker water. Maar let op, niet te veel. Knoflook houdt niet van natte voeten.
Stap 5: wacht geduldig
Knoflook stopt praktisch met groeien zodra de winter eraan komt. De plant gaat dan in een soort winterslaap. Je hoeft eigenlijk niets te doen, behalve wachten tot het voorjaar is. Dit vind ik altijd het lastigste onderdeel van moestuinieren;-).
Stap 6: geef wat moestuinmest
In maart ontwaakt de knoflook en krijgt hij een groeispurt. Dan lust de plant wel een extraatje in de vorm van mest. In het tuincentrum kun je samengestelde mest kopen. Daar zit alles in wat moestuingroente nodig heeft. Op het pak staan de precieze hoeveelheden.
Stap 7: voeg wat kali toe
Wil je echt goede, grote bollen, dan is het slim om een pak kali, oftewel kalium te kopen. Ik gebruik zelf altijd vinassekali van Ecostyle, maar je hebt ook andere merken. Je voegt dit in eind april/mei aan de grond toe. Houd je aan de hoeveelheden op de verpakking.
Stap 8: oogsten
Je kunt jouw knoflook oogsten in de maand juni/juli. Als het loof bruin wordt en afsterft is het moment daar: jouw knoflook is klaar! Je kunt ze dan voorzichtig uit de grond trekken. Knoflook kun je vers eten, maar ik bewaar hem altijd. Dat kan een flink aantal maanden.
Stap 9: drogen
Maak de knoflook na de oogst schoon met water. Het loof laat je eraan. Leg ze daarna op een zonnig plekje te drogen. Na een paar dagen tot een week kun je ze op een koele en donkere plek neerleggen om ze te bewaren. Als je het leuk vindt, kun je de geoogste knoflook vlechten.
Wil je alles nog eens goed nakijken? Op mijn YouTube-kanaal kun je de video knoflook telen bekijken.
Stel je vraag
Heb je nog vragen over knoflook telen of andere moestuinvragen, stel ze gerust in een reactie onder dit blog of stuur een mail naar info@moesmeisje.nl. Veel moestuinplezier!
Kim Nelissen is freelance tekstschrijver én enthousiaste moestuinierder uit Utrecht. Daar huurt ze een minimoestuintje in een lokale buurttuin. Thuis heeft ze nog wat kleine bakken en potten met groenten. Met haar site Moesmeisje.nl wil ze anderen laten zien dat je geen grote moestuin nodig hebt om uit eigen tuin te eten. Op haar site inspireert ze mensen met moestuintips en lekkere recepten. Niet alleen in de moestuin is ze groen bezig, ook thuis probeert ze zo duurzaam mogelijk te leven.
Pingback:5 groenten die je heel simpel thuis kunt laten hergroeien - GRN United november 17, 2018