Lief zijn voor jezelf en je moeder

Over moeder aarde maakt nog lang niet iedereen zich heel druk. De impact van ‘goed doen’ voelt vaak als een druppel op een gloeiende plaat. Hoeveel zin heeft het om niet in het vliegtuig te stappen als iedereen om je heen het wel doet? En waarom zou je plastic op rapen als er nog steeds mensen zijn die het gewoon uit het raam flikkeren van hun auto. De auto die jij best wilt laten staan. Maar hoeveel zin heeft dat als de buurman voor elk bezoekje aan de snackbar zijn auto pakt? Dag ga jij natuurlijk niet elke dag een uur eerder op staan om met het OV op tijd op je werk te komen. Dan ga je niet in de zeikende regen lopen om een bus te halen. En dan ga je zeker niet met beslagen ramen opgepropt tussen 50 puberende scholieren staan. Want je buurman stapt toch gewoon elke dag in zijn auto. En je overbuurvrouw en achterbuurjongen ook. Je kan de wereld niet in je eentje verbeteren. Je bent gekke Henkie niet. Je draait je nog een keer om.

 

 

Gekke vegan Henkie heeft wel een moestuin

Je buurman is heel lief, lui en een beetje te dik. Hij laat zich vanuit zijn auto vrij snel onderuit zakken in zijn grote stoel voor het raam en steekt dan zijn 15e sigaret op van die dag. Hij is vaste klant bij de plaatselijke snackbar waar hij met de auto dagelijks een vette hamburger met friet haalt. Je komt hem tegen en zwaait terwijl je hijgend bij de voordeur aan komt met je hardloopschoenen van fruitleer aan. Je geeft de plantjes in je moestuin water en in de keuken begin je aan het uitpakken van je boodschappennetjes van biologisch katoen. Je maakt een verse groentesoep en een vegan maaltijdsalade en geniet. Vreemd. Je lieve, te dikke, luie, rokende buurman weerhoudt jou er dus niet van gezond te eten, niet te roken en een beetje te bewegen. Ook al doet hij dat allemaal niet. Ben jij dan toch gekke Henkie? Je denkt na en kauwt nog een keer extra op een wortel.

 

Spullen leen je van de buurman

Wonderlijk? Als het dus onszelf betreft, komen we wel in actie zonder naar de ander te kijken. En dat is goed nieuws. Heel goed nieuws. Door de impact op je eigen lichaam te verkleinen, doe je dus ook iets met je footprint. Lief zijn voor jezelf is dus lief zijn voor moeder aarde. Ik maak een vreugdedansje en verdiep me in mijn footprint. In de ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn, lees ik dat het kopen van ‘spullen’ de grootste impact heeft op moeder aarde, niet heel lief dus. Op de voet gevolgd door vlees eten, auto rijden en wonen. Dus is het beter om zo min mogelijk spullen te kopen. Meer bewaren, repareren, huren of hergebruiken als je iets nodig hebt. Of lenen. Gewoon van je lieve luie auto rijdende buurman.

 

 

Skip parabenen en microbeads

Lenen wordt een beetje lastig met de producten die je gebruikt om jezelf en je keuken te poetsen. Een deo uit een potje onder je oksel smeren en je tanden poetsen met dental tabs is beter voor je lichaam dan de gebruikelijke parabenenrotzooi vol met microbeads. Het ziet er ook nog eens mooi uit qua eco design en moeder natuur is je dankbaar. Je spoelt geen chemische rotzooi door je doucheputje dat in China in een knalgele plastic fles is gestopt en hierheen is gevlogen. Dat zelfde geldt voor die grappige soapbar in je keuken die de allesreiniger vervangt waar de voegen van uit je muur springen. Hoef je de lieve buurman ook niet steeds om hulp te vragen als er weer gekit moet worden.

 

Lief voor de koeien is lief voor jezelf

Op nummer twee in de top 10 van ‘De Verborgen Impact’ staat vlees eten. Het maken van een simpele hamburger die de buurman bij de snackbar haalt, kost 2.000 liter water. En enorm veel landbouwgrond en dus bomen.  En hoe lief koeien ook zijn, ze zijn met te veel nu. Ze laten scheten en boeren en deze methaangassen zijn enorm belastend voor onze aarde. Meer plantaardig eten is de oplossing. Dat is lief voor de koeien, lief voor jezelf  en lief voor je moeder. Het verlaagt je bloeddruk en vermindert je kans op hart- en vaatziekten. Ik neem me voor de buurman van de zomer meer courgettes uit mijn moestuin te geven.

 

Gekke Henkie is lief

Dus ook al heeft je buurman 3 auto’s, het helpt echt als jij die van jou laat staan. Door op de fiets te springen ga je bewegen. Je ademt frisse lucht in en ontspant. Door de trein te pakken, ren je nog eens over een perron en ontmoet je leuke mensen. Goed voor je, zou de buurman ook eens moeten doen. Wees lief voor jezelf, je buurman en voor je moeder. Wees gekke Henkie.

Digitaal minimalisme: minder online en een lagere footprint
Je kledingkast updaten zonder iets nieuws te kopen: 5 tips
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.