9 Alternatieve tips om water te besparen

Het is weer zomer dus extra belangrijk om zuinig met water om te gaan. De tuin niet onnodig besproeien, de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en kort douchen zijn bekende waterbespaartips. Toch zijn er nog een hoop die minder voor de hand liggen. Ik geef je er negen:

 

 

1. Kookvocht van groenten bij de planten.

Heb je andijvie of misschien een eitje gekookt, laat dan bij het afgieten het water niet door de gootsteen weglopen, maar giet het in een andere pan. Als je het kookvocht laat afkoelen, kan je het later bij de planten gieten. Vooral het nat van groente vinden planten super gezien dat boordevol voedingsstoffen zit.

 

2. Water koken in kleinere pan

Kook je een kleine hoeveelheid groente of pasta, dan is het eigenlijk nergens voor nodig om dit in een grote pan te doen. Je verbruikt niet alleen te veel water, maar het duurt ook een eeuwigheid eer het gaat koken én het kost je extra gas. Neem je een kleinere pan, dan hoeft er minder water in, is je eten sneller klaar én ben je ook nog eens goedkoper uit.

 

 

3. Koud water? Zet een kan in de koelkast.

Wil je met warm weer een koud glas water uit de kraan, dan moet je het water vaak even laten lopen eer het koud is. Minder verspillend én handiger is het om een karaf of fles met kraanwater te vullen en deze in de koelkast te zetten. Als deze af te sluiten is, kan je het water twee tot drie dagen lang bewaren.

 

4. Water uit zwembadje in de wc of bij de planten

Hebben je kinderen (of jij zelf) lekker een middagje in een opblaasbadje gezeten? Gooi het badje aan het eind van de dag dan niet leeg over het terras, maar schep het in plaats daarvan leeg met een emmer en gebruik het om de planten water te geven en/of de wc door te spoelen. Denk je: ‘ja doei, mij te warm’, geef dan je kinderen een emmertje en maak er bij wijze van spreken een spelletje van. Leren ze meteen dat water hergebruikt kan worden.

 

5. Van koud naar warm

Wil je warm water uit de kraan, dan moet je vaak even wachten. Ondertussen loopt dat zorgvuldig gefilterde drinkwater maar door de gootsteen alsof het niks is. Zonde. Sta je in de keuken dan kan je het water bijvoorbeeld opvangen in een pan of een waterkoker, zodat het later voor iets anders gebruikt kan worden. Sta je op het punt om onder de douche te springen, dan kan je een emmer gebruiken. Het opgevangen water kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om het toilet door te spoelen of om een schoonmaak sopje voor te bereiden.

 

6. Restje uit waterkoker of Senseo/ Nespresso bij de planten

Sinds ik dit toepas, bespaar ik niet alleen bij Waternet, maar ook bij de bloemist. Omdat ik vaak vergat mijn planten water te geven, moest ik om te haverklap andere kopen, omdat ze stuk voor stuk door uitdroging de geest gaven. Als ik nu ’s ochtends koffie zet, gooi ik standaard het restje water dat nog in de Senseo zit bij een dorstige plant.’s Avonds als ik thee zet, doe ik hetzelfde met het restje uit de waterkoker.

 

7. Koop een regenton

Zoals een vriendin van me zei: ‘ik snap niet dat niet iedereen een regenton heeft.’ Ze heeft gelijk: je krijgt gratis water uit de lucht en het is veel beter voor je planten. Ook voor die in je huis. En als het waterbedrijf weer eens de kranen voor een paar uur heeft afgesloten, kan jij nog gewoon de wc-doorspoelen. Voor het geval dat je opziet tegen zo’n ruimteverslindend bakbeest: ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Fijn voor als je een balkon of postzegeltuin hebt.

 

8. Scheren vóór het douchen

Scheer je je (en dit geldt dus ook voor mannengezichten of wát er ook van haar ontdaan moet worden) vlak voordat je de kraan aanzet, dan scheelt dat een paar minuten zinloos waterverbruik. Halverwege de kraan uitzetten, kan natuurlijk ook, maar als het koud is, heb je daar -eenmaal onder die warme straal- waarschijnlijk totaal geen zin in (ik in elk geval niet).

 

9. Toilet niet doorspoelen

Het is een nuttig en ten opzichte van de mensen om je heen zeer fijn mechanisme, maar het doorspoelen van het toilet eigenlijk niet altijd nodig. Als je bijvoorbeeld de hele dag door veel water drinkt, plas je een geur-en kleurloze vloeistof uit. Ben je ook nog alleen thuis, dan kan je best eens besluiten om eens (een paar keer) niet op die knop te drukken. Dames moeten overigens wel uitkijken dat de pot niet vol wc-papier komt te zitten, anders verstopt de boel.

 

Zo kom jij zonder gif af van luizen in je tuin
Je haar wassen met ei?!
4 COMMENTS
  • Loes juni 23, 2019

    Aanvullende tip voor de regenton: Wanneer het waterbedrijf het water heeft afgesloten kan je niet alleen je wc doorspoelen, maar met een klein waterfilter heb je ook schoon water voor noodgevallen.

  • Dorien juni 23, 2019

    Dames, alleen opletten dat de toilet pot niet vol komt met toiletpapier??? De heren gebruiken net zo veel zo niet meer toiletpapier is mijn ervaring.

  • junocornelisse juni 25, 2019

    Als je zout gebruikt voor het koken van groente, dan zou ik het kookvocht niet aan je planten geven.

  • Katja november 6, 2021

    Een simpele manier om gas te besparen.

    Bij een mengkraan zit de koude knop rechts en de warme knop links. Dat is natuurlijk uit veiligheidsoogpunt zo geregeld, omdat de meeste mensen rechts georienteerd zijn.

    Dit systeem heeft ook een nadeel voor onze portemonnee en voor het milieu. Namelijk, een rechtshandige persoon gebruikt misschien wel 20 x per dag de heetwaterkraan voor het afspoelen van een kopje of een pannetje. Ik heb me dat laatst gerealiseerd en sindsdien dwing ik mezelf het object eerst in mijn linkerhand over te pakken en dan met mijn rechter hand de koude kraan open te draaien – ik heb nog zo’n ouderwetse mengkraan.

    Het vergde even wat zelfdiscipline, maar de gedachte aan mijn gasrekening was voldoende motivatie om vol te houden:)

    Nu ik het over water heb, ik ben geneigd om de kraan lekker open te draaien en het water harder te laten stromen dan in de meeste gevallen nodig is. Ook dit probeer ik af te leren.

    Misschien overdreven? De gasrekening zal het uitwijzen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.