Vegan en op reis – Kardemom, knoflook en curry

De parel van Azië: Sri Lanka. Dát is waar we ons nu bevinden en het is voor ons beiden de eerste keer in dit prachtige land.

 

Wij beginnen onze reis in Kandy om vandaar uit de prachtige treinreis naar Ella te maken. In de trein worden vegetable samosa’s aangeboden. Deze zijn meestal vegan, erg goedkoop en lekker. Ze worden ook overal op straat verkocht: erg handig als snack op het strand of als een snel ontbijt.

 

 

Het is best even wennen hier, en dat geldt ook zeker voor het eten. India en Sri Lanka staan erom bekend dat ze hun eten goed en sterk kruiden. Zo hey, dat hebben wij gemerkt. De currykruiden komen letterlijk onze oksels uit, en dat het hier 35 graden is helpt natuurlijk ook niet. Hier kan geen vegan deodorant tegenop (ook geen gewone nemen wij aan). Het enige dat hiertegen helpt is direct na het douchen een vers stukje limoen in de oksels te wrijven. Echt! Wij zullen nooit meer deo kopen nu we dit ontdekt hebben.

 

Scouten naar vegan food in Sri Lanka

Je moet in Sri Lanka wat beter je best doen om de boodschap over te brengen. En als die boodschap vegan is kost het vaak extra veel moeite. Wees goed voorbereid en houd Sinhalese vertalingen van je wensen gereed. Download Google Translate voor offline gebruik, of zorg voor een vegan paspoort. Dit zal veel stress en ergernis besparen. Mensen zeggen namelijk nooit nee, maar altijd ja. Ook wanneer ze je niet begrijpen.

 

Buiten de dahl curries om die we keer op keer krijgen aangeboden, is het in Sri Lanka wat moeilijk zoeken naar vegan eten. We vinden in Kandy het Soya Centre, een familiebedrijf die al vanaf de late jaren tachtig vegan snacks en softijs maakt op basis van soya. Wij nemen hier ‘van alles één’ wat neerkomt op een uitpuilende tas vol snacks waar je buikpijn van krijgt. Maar het was lekker, en het dubbel en dwars waard.

 

 

Onze favoriete Sri Lankaanse gerecht is de kokos sambal, of pol sambol, zoals het hier heet. Je eet het met roti, maar het is ook lekker op toast of met witte rijst.

 

Maak je eigen pol sambol

Pol sambol is klaar in een handomdraai. Ik stel me voor dat het ook heel lekker zal zijn als een soort bruschetta, op geroosterde plakjes stokbrood. Je hebt 7 ingrediënten nodig, waarvan je de meeste waarschijnlijk al thuis in de keukenkastjes hebt liggen.

 

300g vers geraspte kokos (gedroogd mag ook, maar doe er dan een eetlepel water bij voor een beetje cohesie)
2-4 theelepel chilipoeder
1 medium rode ui, fijngesneden
3-5 knoflookteentjes, zeer fijngesneden
2 limoentjes
1/2 theelepel zout
eventueel een snufje suiker

 

Pol Sambol

 

Houd wat van de chilipoeder, knoflook, de suiker en één limoen achter om de sambol achteraf naar jouw smaak te perfectioneren; de rest pleur je bij elkaar in grote kom. Goed kneden met de vingers totdat er een egale mix is ontstaan, en dan verfijnen met de restjes knof, lime, chili en suiker.

 

Let wel op wanneer je dit bestelt, want het originele recept bevat hele fijne stukjes gepekelde tonijn uit de Malediven. Altijd even navragen dus of er vis in zit. Wij hadden meestal geluk en was de pol sambol ‘vegan by default’.

 

Eten op budget

Na Ella gaan we naar het zuiden, om via de verschillende surfdorpjes langzaamaan weer richting Colombo Airport te reizen. In het slaperige kustplaatsje Polhena vinden we het Mayura hotel. Hier halen we dagelijks wel 2x per dag wat te eten. Gewoon aanwijzen wat je wilt en het wordt in je bakje geschept. Een derde tot de helft van de geprepareerde gerechten is vegan WOEHOEW!. Een flinke maaltijd kost 150 Sri Lankaanse roepie – omgerekend 0,73 euro. Yeah baby katjingggga!

 

 

Op een gegeven moment hebben we wel genoeg van al die kruidige gerechten, en snakken we naar een ‘simpel gerecht’. We maken 2 keer pasta pomodoro, want in de grotere supermarkten vind je met gemak de ingrediënten voor een westerse maaltijd, mocht je daar zin in krijgen.

 

 

Al met al kun je wederom prima uit de vegan voeten in Sri Lanka, en voor een hele schappelijke prijs. Sterker nog, we zijn keihard ingelopen op de verliezen die we gemaakt hebben in Maleisië.

 

Sri Lanka, wat was je mooi

We hebben genoten van de superlieve mensen en de prachtige stranden, de adembenemende kliffen en de suïcidale streek- en stadsbussen. Dat laatste, daar willen we je nog voor waarschuwen. Als je op een scooter rijdt en je hoort een keiharde 27-tonige kermisclaxon achter je, ga dan zoveel mogelijk aan de kant want er komt zo een allekleurenMadMaxvoertuig langs scheuren die inhaalt op stukken waar dit echt niet zo verstandig is, dus pas op dat je niet van de weg wordt gereden. Zélf in zo’n bus zitten is nog veel spannender, maar het is een hele ervaring, en eentje die je niet mag overslaan wanneer je hier bent!

 

Tot zover ons food verslagje van Sri Lanka. Next stop: Thailand. We gaan naar het eiland toe dat door “Happy Cow” is uitgeroepen tot vegan eiland van de wereld: Koh Phangan! Can’t wait!

 

LEES MEER OVER DE REIS VAN JOEY&SHERILYN:

VEGAN EN OP REIS – EVEN KENNISMAKEN

VEGAN EN OP REIS – 2 INDO’S IN INDO

VEGAN EN OP REIS – DE WERELDKEUKEN VAN KUALA LUMPUR

VEGAN EN OP REIS – KARDEMOM, KNOFLOOK EN CURRY

 

 

Afvalvrij leven: tips voor beginners
De fanatiek duurzame collega
6 COMMENTS
  • Gea berndt maart 1, 2019

    Het is net alsof ik er bij ben…….wat schrijf je toch heerlijk humoristisch en levendig…..complimenten hoor

  • Nina maart 1, 2019

    Super leuk!

  • Natascha maart 2, 2019

    ‘Liefde voor jullie!!

  • Angélique Meunier maart 2, 2019

    Weer leuk geschreven! En bedankt voor t recept. Dat gaan we zeker uitproberen!! 😋

  • Patries Maaskant maart 3, 2019

    Wat vertel je het toch leuk! ♥

  • Atie Visser maart 6, 2019

    Zo fijn om te lezen.Kan niet wachten op de volgende.😍

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.