Al 500 uitgespaarde wegwerpluiers, wow.

Wasbaar luieren… Ik dacht er tijdens de zwangerschap weinig over na, maar was wel vastbesloten het te willen proberen. Mijn man was nog kritisch, maar we stonden allebei open om overtuigd te worden. Als lid van CM koos ik als geboortegeschenk voor een startpakket wasbare luiers, bestaande uit 20 luiers, 4 overbroekjes en nog wat toebehoren. Zonder 1 euro uit te geven, konden we dus starten.

 

wasbareluiers_slider

 

In tegenstelling tot sommige andere ouders begonnen wij nog niet in die eerste weken. Ik heb eerlijk gezegd bewondering voor ouders die in die eerste weken en zelfs al in het ziekenhuis starten. Ons hoofd stond er toen niet naar. Toen Thorin ongeveer 6 weken oud was, vonden we tijd om het startpakket op te halen. Eerste opdracht: luiers 3 keer wassen. Dit nam ook nog een week in beslag, want een baby slurpt zoveel tijd op.

 

Daarnaast had ik ook geen idee op hoeveel, welk waspoeder… Na een wasschema voor mezelf opgesteld te hebben en nog wat toebehoren gekocht te hebben (ik wilde onder andere een luieremmer en wasnet), waren we er klaar voor. Op 8 weken oud droeg Thorin zijn eerste herbruikbare luier. We waren fier dat we nu toch al 1 wegwerppamper hadden uitgespaard. 1 uitgespaarde pamper werd er 2 en na enkele dagen verloor ik de tel: we waren vertrokken! Al snel werd ik heel enthousiast: niet alleen kozen we voor ecologisch, we spaarden ook geld uit, moesten niet zeulen met pakken pampers in de winkel en we hadden veel minder vuile rompers. Waar we met wegwerp soms echt een spuitluier hadden, hield de elastiek van het overbroekje dit voldoende tegen.

 

Ik begon mij stilaan wat meer in te lezen en kwam op de Facebookgroep ‘Wasbaar luieren’ terecht. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Zoveel mooie prints, maar ook zoveel merken, zoveel onbegrijpelijke woorden en afkortingen en zoveel manieren om te wassen. Het gaf voor- en nadelen. Het gaf inspirerende tips en ideeën, maar ik stelde ook mijn manier van luieren in vraag. Vele posts gingen over lekken, daar hadden wij geen last van? Na wat verder gelezen te hebben, kwam ik erachter dat ik het omgekeerde van de rest deed: blijkbaar boosterde ik onze jongen te veel? Het dikke luierkontje moest blijkbaar niet zo dik zijn en met een booster minder had ik even weinig lekkage. Ik verving mijn papieren inlegvellen door fleece, die ook mee in het startpakket zaten: ik had oorspronkelijk geen idee waarvoor die juist diende, maar toen mijn broer erop wees dat ze bijna droog uit de wasmachine kwamen, besefte ik dat het wel kon helpen om Thorins billetjes droog te houden.

 

Met booster minder en fleece meer zijn we vertrokken. Een snelle optelsom doet me uitkomen bij al 500 uitgespaarde wegwerpluiers, wow. Op naar de 1000!
Ah ja, en voor ons dus geen prefolds of aio’s, maar tweedelig LL met pul overbroekje, zodat we niet hoeven lanoliseren 😉
Ik zocht, zocht nog meer en … raakte overweldigd
Onze zoektocht naar een duurzamer gezinsleven
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.